Veoma rado vidjen gost, omiljena i medju mladima i medju starima već generacijama se prenosi kao nasljedstvo. Fantastično mekane. Zato vam u ovom videu predstavljamo način na koji mi to radimo. Mjera je za 30 krofni.
Sastojci:
- 400 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 40 gr kvasca
- 2 cjela jaja
- 1 kašika šećera
- 1 prstohvat soli
- 700 gr brašna + 50 gr za pospipanje
Priprema:
Kvasac nije potrebno da kisne.
U toplo mlijeko dodati izmrvljen kvasac i šećer pa izmješati.
U to dodati pola mjere brašna i sve sjediniti žicom za mućenje.
Zatim dodati ulje, razmućena jaja i so.
Opet izmješati.
Dodati ostatak brašna pa umutiti kašikom.
Tome dodati još 50 gr brašna.
Tijesto će biti mekano i ljepiće se za ruke, ali tako treba.
Kašikom ga uobličite, pospite sa malo brašna, pa pokrite krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta dok se masa ne udvostruči.
Pobrašnaviti sto, pa istresti nadošlo tijesto. Biće i dalje ljepljivo ali kad ga budete sa malo brašna premjesili neće više.
Malo tijesto premjesite.
Pospite brašnom opet sto pa razvucite tijesto na debljinu 1 cm.
Vadite modlom, veličine koju želite za krofne.
Pospite brašnom tacne ili sto gde ćete ih slagati.
Kada isječete krofne, onaj ostatak tijesta opet premjesite i opet razvucite pa isjecite krofne.
Pokrijte isječene krofne krpom pa ostavite da kisnu 20 minuta.
Zagrijte dosta ulja, ja sam stavila 700 ml na srednju temperaturu. Pazite da ne bude prejaka, a ni preslaba.
Spuštajte krofne u zagrijano ulje, ona strana koja je bila gore sad ide dole i obrnuto.
Obavezno poklopite do okretanja.
Kada je donja strana porumenila otklopite i okrenite krofne.
Sada se ne poklapa.
Pečene krofne izvadite na papirni ubrus ili salvetu da se ocjede od viška ulja.
Za kraj krofne pospite šećerom u prahu ili, pošto su šuplje napunite špricem sa nekim kremom ili pekmezom.
Prijatno.