Moram iskreno priznati kako mi je ovaj zadatak najteže pao… Obično čim pročitam o kojem modnom pravcu se radi, u glavi imam par dizajnera koji bi se mogli uklopiti u cijelu priču. Ali retro? Najteže od svega je što možeš staviti sve, a opet sa druge strane ništa! Kako odrediti koji dizajneri rade retro stil, kada se moda uvijek vraća i ponavlja? Prvenstveno se zapitam što bi se moglo nazvati retro stilom i kako opisati na koji način se BH modni dizajneri poigraju sa ovim pojmom? Kako se trendovi mijenjaju iz sezone u sezonu usudila bih se reći kako i naši dizajneri slijede te trendove. Ovog puta vam prezentiram dizajnericu koja se u svojoj posljednjoj kolekciji poigrala sa retro elementima kada su u pitanju krojevi i dizajn odjevnih predmeta (iako ne i sa materijalima), a razlog za drugi modni brend koji predstavljam je jedinstveni stil i neobičnost (po mom skromnom mišljenju) koji se može uklopiti u cijelu retro priču.

Nedavno je predstavljena limitirana kolekcija BH modne dizajnerice Samre Menzilović-Ćatić,koja je nastala u suradnji sa uspješnom i popularnom glumicom Jelenom Jugović. Inspiracija za ovu kolekciju bila je mlada i uspješna žena u velikom gradu, a u kolekciji prevladavaju haljine i suknje retro kroja te hlače širokih nogavica. Iako se materijali od kojih su izrađene možda i ne mogu uklopiti u retro priču, ipak krojevi i sami dizajn mogu.samra1

samra2

samra3

Sve fotografije su preuzete sa Facebook stranice Design by Samra Menzilovic Catic

Ukoliko želite saznati nešto više o samoj kolekciji posjetite njihov službeni web shop.

Kao drugog predstavnika retro stila na bosansko-hercegovačkoj modnoj sceni predstavljam vam kreativni dvojac, koji stoji iza brenda sa još kreativnijim nazivom, Oshyosh. Zbog svog neobičnog, a opet za njih svojstvenog dizajna odjevnih predmeta ovaj brend je zasigurno pravo osvježenje za BH modnu scenu. Izgled odjevnih kreacija koje ovaj brend plasira na tržište u sebi nosi elemente retro stila, što zbog izgleda samih kreacija što zvog materijala koje koriste. Iako se ponekad i igraju bojama, u njihovim kreacijama uglavnom prevladavaju tople boje.

oshyosh1

(fotografija preuzeta sa http://www.portmanteaustore.com/)

oshyosh2_

(fotografija preuzeta sa http://www.portmanteaustore.com/)

(fotografija preuzeta sa Facebook stranice Oshyosh)

(fotografija preuzeta sa Facebook stranice Oshyosh)

Više informacija o ovom brendu saznajte putem njihove službene Facebook stranice

Svidio vam se ovaj članak? Želite saznati nešto više o ostalim dizajnerima koji djeluju na BH modnoj sceni? Posjetite blog: https://bhfashionlovers.wordpress.com/.

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!