Svima je dobro poznato da je raznolika prehrana, u koju je uključeno mnoštvo povrća, iznimno bitna za čovjekovo zdravlje te za normalno funkcioniranje organizma.
No unatoč tome što povrće iznimno dobro utječe na čovjekov probavni sustav, koji je iznimno bitan kad su u pitanju imunitet i zdravlje, mnogim ljudima povrće nije najukusnija opcija za obrok. Ako spadate među te ljude, morate znati da postoje načini na koje možete obogatiti okus svakog povrća. U nastavku vam donosimo pet načina na koje to možete učiniti.
Dodajte češnjak
Najjednostavniji način na koji možete obogatiti okus bilo kojeg povrće jest taj da mu dodate češnjak. Osim što povrće čini ukusnijim, češnjak utječe blagotvorno na čovjekov imunitet jer je prepun antioksidanasa. Češnjak možete dodati svježem povrću uz maslinovo ulje ili ga možete popržiti na maslinovom ulju te na kratko pirjati nasjeckano povrće.
Pecite povrće u pećnici
Povrće pečeno u pećnici dobit će drujčiji, slađi i puniji okus s obzirom na to da će pustiti svoje sokove. Uz dobre začine te maslinovo ulje, možete dobiti ukusno karamelizirano te hrskavo povrće koje ćete obožavati.
Eksperimentirajte sa začinima
Sol i papar su baza gotovo svim jelima kad je u pitanju začinjavanje hrane. No nemojte ostati samo na tome, nego eksperimentirajte s raznim začinima te začinskim biljem kako biste obogatili i promijenili okus povrća.
Jedite ih s umacima
Većina je ljudi navikla umake jesti s tortilja čipsom, hrskavim kruščićima ili lisnatim štapićima. No zdravija varijanta na koju prelazi sve veći broj ljudi jest mijenjanje navedenih grickalica svježim povrćem. Ovo je jedan od najlakših načina na koje se možete natjerati jesti svježe povrće. Narežete mrkvu, celer, papriku i svježe krastavce te poslužite s guacamole umakom, humusom ili zdravim umakom od grčkog jogurta.
Dodajte sir
Gotovo sva hrana postaje bolja kad joj dodate sir. To može biti krem sir, tvrdi sir nariban na povrću koje pripremate u pećnici ili feta u salatama. Ako ne jedete mliječne proizvode, povrću možete dodati delikatesni kvasac.