1. Kupus
Ako je zamotana u papirnatu vrećicu i stavljena u frižider, glavica kupusa može trajati minimalno mjesec dana. Kojom će se brzinom kvariti ovisi i o tome je li bila suha kada ste je pohranili u frižider ili je pak bila namočena. Ako na vanjskim listovima primijetite kapljice vode, lagano ih prebrišite papirnatim peškirom.
2. Svježa cvekla
Čuvanje svježe cvekle na hladnom, tamnom i suhom mjestu produžiti će njezino trajanje. Ako imate adekvatnu ostavu ili podrumski prostor, možete je tamo pohraniti, a ako nemate, poslužit će i frižider. Prvo odstranite stabljiku i listove s ploda.
Listove ne morate bacati, nego ih možete iskoristiti za razna jela. Lišće cvekle može se pripremati kao blitva, a možete ga staviti u smoothie ili pak dodati salatama. Plod zatim zamotajte u papirnatu vrećicu te pohranite na suho mjesto.
3. Mrkva
Ključ produžavanja roka trajanja mrkve jest u tome da je pravilno osušimo. Mrkva sama po sebi ispušta puno vlage pa zbog toga može lakše istruhnuti. Međutim, ako je nakon kupovine zamotate u papirnate ubruse pa zatim stavite u frižider, riješit ćete problem nakupljanja vlage te ćete održati njezinu svježinu.
4. Korijen peršuna
On voli vlagu pa mu neće smetati eventualna kondenzacija u frižideru. Kada razrežete korijen peršuna, ostatak samo dobro zamotajte i vratite u frižider gdje će bez problema izdržati još barem tjedan dana. Lišće peršuna pohranite u plastičnu vrećicu ili zamotajte u plastičnu foliju.
5. Luk
Papirnata vrećica ili stara plastična mrežasta vrećica idealne su za čuvanje luka. Za ovu namirnicu najvažniji je suh prostor, stoga vodite računa o tome da luk ne držite na vlažnom mjestu.