Granita je naziv za ledeni desert koji potječe iz Italije. Legenda kaže da je ‘prava’ granita samo ona koju možete kušati na Siciliji, ali u svakom dijelu Italije možete naći neku novu ukusnu verziju osvježavajućeg deserta.
Tako jedni smatraju da ona mora biti glatka poput sladoleda dok drugi misle da je tajna njezine popularnosti u što debljim ‘kristalićima’. Voda i šećer baza su granite, a nadograđuje ju se s glavnim okusima. Najčešće su to limun i ostali agrumi, bobičasto voće, menta, kava ili bademi.
Jedna od najpopularnijih verzija svakako je ona napravljena od lubenice. S obzirom na to da lubenica u sebi sadrži više od 90 posto vode, kod ove granite nema potrebe za dodavanjem vode. U nastavku pronađite recept za granitu od lubenice.
SASTOJCI
1 kilogram lubenice
sok od 2 limete
4 male kašikice šećera
PRIPREMA
Izvadite košpice iz lubenice i narežite je na manje komade. Iscijedite sok od limete. Stavite lubenicu, sok od limete i šećer u blender pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete tekuću smjesu. Isto možete napraviti i sa štapnim mikserom, a ako nemate ni njega iskoristite gnječilicu za krumpir.
Ubacite smjesu u dublji kalup za pečenje kolača, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na tri sata. Zatim izvadite kalup iz zamrzivača, žlicom ili vilicom ‘stružite’ granitu dok je ne pretvorite u male kristaliće. Servirajte u malim zdjelicama ili čašama po želji.