Ako odmah zavirite u frižider, vjerojatno ćete naići na jednu već lagano pocrnjelu bananu koja vas tužno gleda i samo čeka da je ubacite u smoothie, zobene ili kolač.
Najbrži pak kolač koji možete napraviti (a vjerujte, s tanjura će nestati u trenu) je popularni banana bread, odnosno ‘hljeb’ od banane.
Banana bread se počinje u američkim kuharicama spominjati 1930-ih, u približno vrijeme kada se popularizira upotreba sode bikarbone i praška za pecivo. Zbog brzine kojom ga možete napraviti i činjenice da je odlična namjena za prezrele banane postao je omiljen kao desert ili doručak. Često se u njega ubacuju orašasti plodovi, razno voće (maline, borovnice, ribana jabuka), mrkva, čokolada…
Krem sir može biti jedan od njegovih slojeva, a može se i mazati na narezane kriške. Mogućnosti su brojne – istražite ih sami uz osnovni recept koji donosimo u nastavku.
250 g brašna
1 kašikica praška za pecivo
pola kašikice soda bikarbone
pola kašikice soli
3 jako zrele banane
2 kašike svježeg soka od jabuke
125 g maslaca
2 veća jaja
1/2 kašikice cimeta
2 meda
orasi po želji
Priprema:
Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Ogulite banane, zgnječite ih viljuškom i dodajte im sok od jabuke. U posebnoj zdjeli istucite omekšali maslac dok ne postane kremast, a zatim u njega dodajte jedno po jedno jaje. Ubacite unutra smjesu banana i soka te dodajte cimet, med, a zatim umiješajte brašno. No nemojte pretjerati s miješanjem. Grubo nasjeckajte orahe (ako ih želite koristiti) te ih dodajte u smjesu.
Kalup za hljeb obložite papirom za pečenje te u njega ulijte smjesu za kruh. Pecite ga oko 40 minuta. Čačkalicom provjerite je li hljeb i iznutra pečen. Ako nakon pet sekundi čačkalica koju izvadite iz hljeba bude suha, on je pečen i spreman za hlađenje.