Palačinke su jelo većinom rezervirano za večernja druženja s najmilijima i prijateljima. Zbog njihove relativno duge pripreme, mnogima ne pada na pamet praviti ih za doručak, naručito u toku radne sedmice kada su jutra dovoljno hektična i bez kuhanja. Međutim, ako se ponekad želite počastiti ukusnim i zdravim doručkom za čiju pripremu vam treba samo 10 do 15 minuta i svega 6 sastojaka koje vjerojatno već imate u kući, isprobajte ove proteinske američke palačinke od banane.
PROTEINSKE PALAČINKE OD BANANE
Za razliku od običnih palačinki koje su ugljikohidratna bomba s malo proteina, ove palačinke bogate su proteinima, a jedini ugljikohidrati koji se u njima nalaze su oni iz banane. S obzirom na to da ne sadrže brašno, njihova tekstura neće biti jednaka onoj klasičnih američkih palačinki, međutim, ove palačinke svejedno će biti ukusne i prozračne. Slijedeći ovaj recept napravit ćete 2 porcije, odnosno 8 palačinki. Svaka porcija sadrži 16 grama ugljikohidrata, 3 grama masti i čak 27 grama proteina.
Recept za jednostavne, ali nevjerojatno ukusne proteinske palačinke pročitajte u nastavku.
Sastojci:
- 2 mjerice proteina s okusom vanilije (može i bez okusa)
- 1 velika zrela banana
- 2 velika jaja
- prstohvat cimeta
- prstohvat praška za pecivo
- sol
Postupak:
- Pažljivo razdvojite bjelanjke od žumanjka. Napravite snijeg od bjelanjak koristeći mikser. U početku koristite najnižu brzinu miksera i postupno ju povećavajte. Ovako ćete u bjelanjke dodati više zraka što će rezultirati većim volumenom snijega.
- U drugoj posudi pomiješajte žumanjke s ostatkom sastojaka sve dok ne dobijete glatku smjesu. Za ovo možete koristiti mikser, ali i blender. Nakon toga u smjesu postupno dodajte snijeg od bjelanjaka i pažljivo miješajte rukom kako smjesa ne bi izgubila volumen.
- Zagrijte tavu na maloj vatri. Izlijte na tavu otprilike 4 žlice smjese za palačinke. Pecite 60 do 90 sekunda sa svake strane. Palačinke poslužite odmah, same ili uz svježe voće i grčki jogurt s medom.