Svaki ručak ili večeru će defitinivno upotpuniti jedan ovakav kolač. Ukusan, zanimljiv i lijep za oko.
Evo i recepta:
Sastojci
300 g mljevenog keksa
150 g maslaca
soka od naranče ili limuna po potrebi (oko pola šalice, može i više)
300 g slatkog vrhnja
500 g krem sira ili milerama
200 g bijele čokolade
1 vrećica želatine
300 g višanja
2-3 kašičice g šećera (ako su svježe višnje, a ako su iz kompota vjerjatno ne treba jer su već slatke)
1 puding od vanilije
Priprema
Otopite maslac pa ga smješajte s mljevenim keksima, izmješajte dobro i dodajite sok od naranče dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Uzmite kalup promjera 26-28 cm i u njega stavite smjesu te ostavite u frižideru da se hladi.
Slatko vrhnje dobro umutite, pa u to dodajte krem sir. Dobro izmiješajte mikserom.
Otopite bijelu čokoladu te je otopljenu dodajte u smjesu slatkog vrhnja i krem sira. Na kraju u to dodajte želatinu koju ste pripremili prema uputama. Kada je krema gotova stavite je u kalup preko smjese od keksa (tijesta) i ostavite u frižideru da se hladi.
Kuhajte višnje sa šećerom i oko 4 dcl vode 5 minuta, nakon toga u smjesu lagano dodajte puding od vanilije (možete direktno u smjesu dodavati prah ili ga prethodno umutiti s nekoliko žlica vode, ovisno o tome kako inače radite puding). Kuhajte, uz neprestano miješanje, smjesu još 3-4 minute, dok se puding ne zgusne.
Nakon toga skinite s vatre i malo ohladite povremenim miješanjem. Srednje toplu smjesu dodajte preko kreme od sira.