Danas započinje treći val popuštanja mjera, što znači da se ponovno otvaraju kafići i restorani. Ipak, naš još donedavno uobičajen odlazak na kafu ili na ručak sada je sve samo ne klasičan i uobičajen. Još ćemo dugo biti na oprezu, održavati socijalnu distancu…
Kako biste znali što vas očekuje u kafićima i restoranima ako se odlučite popiti kavu ili pojesti ručak, prenosimo vam kratki vodič.
Riječ je o preporukama za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz COVID-19.
Radi sprječavanja širenja infekcije tijekom boravka u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima potrebno je osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika.
Federalno ministarstvo zdravstva i Federalni zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdali su procedure za ponašanje u ugostiteljskim objektima za koje je Federalni štab civilne zaštite danas donio odluku o ublažavanju ranije usvojenih restrikcija.
Većina preporuka se odnosi na održavanje lične higijene, kao i dezinfekcije prostora i predmeta u objektima.
Što se tiče ugostiteljskih objekata donesena su i specifična uputstva.
Tako razmak između stolova na terasama i u baštama ugostiteljskih objekata mora biti najmanje dva metra i to računajući najbliže ivice stolova. Broj stolica za jednim stolom zavisit će od veličine stola, ali se mora osigurati da razmak između stolica bude jedan metar.
Udaljenost između stolova može biti i manja, ali u tom slučaju između takvih stolova ne smije biti nijedna stolica.
Preporučeno je i da se ne dozvoli pušenje cigareta na terasama i u baštama, jer se na taj način dodiruju lice i usta, a ostavljeni opušci mogu biti kontaminirani koronavirusom, što može predstavljati opasnost za zaposlene.
Zabranjeno je sjedenje za šankom. Preporučeno je da se naplate računa vrše za stolovima, kako bi se spriječilo stvaranje gužvi kod kasa.
Mušterije će biti obavezne nositi masku dok su u pokretu, kao što je ulazak, izlazak, odlazak u toalet i slično, dok u vrijeme kada sjede za stolom neće morati imati masku. Konobari će morati nositi maske, ali ne i rukavice, uz obaveznu čestu dezinfekciju ruku.
Preporučuje se i organizovanje rada u dvije odvojene smjene, dok u pauzi između smjena da se izvrši potpuna dezinfekcija objekta.
Ne preporučuje se samousluživanje u objektima u kojima se služi hrana. Escajg mora biti zamotan i donesen uz porudžbinu.
Poslije svake mušterije se trebaju dezinfikovati sto, stolice, kao i pribor poput posuda za sol i slično.