Piše: Amra Avdić

Fotografije: Facebook – “Race for the cure”

Kada sam prvi put sjela sa svojom ekipom koja radi na emisiji “Super žena preko radio antena” bili smo složni oko jedne stvari. Za prvu gošću želimo baš Nelu Hasić.

Nije to niti u jednom momentu bilo vrednovanje ko je koliko zaslužio, koja žena je “bolja” od koje. Jedina vodilja nam je bila ta što je baš ona svoj život posvetila drugim ženama.

Nela Hasić je regionalna direktorica Udruženja “Think pink” i utrke “Race for the cure”.  Prije više od 14 godina krenula je njena priča i rad sa ženama iz svih sredina i u najrazličitijim društvenim položajima a koje su se nažalost suočile sa borbom protiv karcinoma dojke.

U Bosni i Hercegovini u kojoj smo često svi presnažni na društvenim mrežama a rijetko se odazovemo kada svoj angažman treba demonstirati na ulici ova žena je uspjela okupiti 8000 ljudi koji su tu došli samo da iskažu podršku i poštovanje svim ženama oboljelim od kancera dojke.

Dok smo vodile razgovor aka. intervju bilo mi je fascinantno posmatrati sa kolikom količinom emocije ova žena govori a da na njenom licu ne možete prepoznati niti jednu boru koja bi je “odala” da se ipak nakon toliko vremena umorila. Interesantno, ona nije preživjela kancer niti bilo ko od njenih bližnjih i onda shvatite koliko neko može da se “srodi” sa onim što voli raditi.

Nela je zaslužna dobrim dijelom što se u BiH o kanceru sve manje govori kao o tabu temi i što se sve više žena redovnije pregleda. Kako i ona sama kaže, sve smo u redu za dobiti kancer jer smo žene i jer starimo ali je važno otkriti ga na vrijeme kada se može reagovati. Važno je shvatiti da ne smijemo “obilježavati” oboljele žene niti se one ikada smiju tako osjećati.

U Bosni i Hercegovini je veliki broj žena koje na dnevnom nivou pričaju pozitivne priče svojim trudom, radom, inteligencijom i društvenom aktivnošću. Neli želim reći posebno hvala jer je za nas žene kreirala svojevrsnu sigurnu luku kada se desi ono što svaku od nas u jednoj borbi  porazi ali protiv čega se borimo da ne dobije rat.

U nastavku pogledajte intervju sa ovom predivnom ženom:

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!