Imate 14 minuta slobodnog vremena prije sljedećeg sastanka? Došli ste kući s posla i čekate termin i odlazak na kavu s prijateljicama? Ne znate što biste u tih 14 minuta napravili? Bojite se sjesti jer mislite da ćete zaspati ako se previše opustite…
Sljedeći put kada se nađete u situaciji da imate malo slobodnog vremena, budite produktivni i iskoristite to vrijeme ispunjavanjem jednog (ili više) malenih zadataka. I imajte na umu: ako iskoristite samo jedno 14-minutno razdoblje svakog radnog dana da biste učinili nešto korisno, povećat ćete si tjednu produktivnost za više od sat vremena. Može!
 
1. Očistite  
Mjesto ispod hladnjaka. Zrcalo u kupaonici. Prašnjave držače za šalice u vašem automobilu. Vjerojatno već neko vrijeme razmišljate o tome i znate da biste trebali uvesti reda i organizirati se da pospremite nešto što već dugo niste. Zašto baš sada ne biste to učinili?!
2. Izbrišite nepotrebne fotografije 
Iako naši pametni telefoni imaju popriličan broj gigabajta, zašto ne biste oslobodili prostor za pohranu novih podataka. Primjerice, započnite s brisanjem videa iz prethodnog mjeseca ili duplim fotografijama na kojima ste u gotovo istim pozama, ali vam se baš i nije svidjelo kako izgledate pa ste od 24 pokušaja zadovoljni tek jednom fotografijom koja je završila na vašem feedu. Također, iskoristite ovu priliku za brisanje svih aplikacija koje ne koristite ili pak igrice koje vam više nisu zanimljive.
 
3. Odaberite tri (ili više!) predmeta odjeće za poklon ili donaciju
Ako se ne možete sjetiti kada ste posljednji put neki komad odjeće nosili, trebate ga se riješiti. Ako nešto niste odjenuli nekoliko mjeseci ili jednu cijelu sezonu, vjerojatno ni nećete.

4. Otkažite pretplatu 
Otkažite pretplatu na sve neželjene poruke e-pošte koju ne čitate. Aplikacija poput unroll.me može skenirati poruke e-pošte kako biste vidjeli koji su vam popisi pretplata uključeni, a zatim otkazati pretplatu samo s jednim klikom.
5. Presložite novčanik 
Uskladite stare račune s bankovnim izvadtcima. Riješite se starih kartica lojalnosti koje više ne upotrebljavate. Po brzom postupku se riješite darovnih kartica s kojih ste davniih dana iskoristili poklonjene iznose.

6.  Kontaktirajte najdraže ljude
Pošaljite poruku, nazovite prijatelja ili člana obitelji koje niste stigli kontaktirati već neko vrijeme.
 
7. Ažurirajte životopis i / ili LinkedIn
Osvojili ste neku nagradu nedavno? Dobili ste promaknuće? Završili ste neki kul tečaj? Dodajte nove stavke i ažurirajte svoj životopis kako biste bili sigurni da će vaše profesionalne vještine, pri prijavi na natječaj za budući posao, sigurno doći do poslodavca. Možda možete u životopisu zamijeniti i svoju fotografiju. Ako ste u međuvremenu promijenili frizuru, boju kose i slično.

8. Budite informirani o aktualnim događajima

Pobrinite se da do vas dolaze važne informacije koje se zbivaju u zemlji (relevantne teme iz svih područja života). Napravite popis vaših omiljenih izvora vijesti i imajte ih na mobitelu. Možete se informirati i slušajući radio u autu dok putujete od točke A do B ili pak dok radite neki od poslova koje smo ovdje spomenuli. Nemojte biti u neznanju.
9. Čitajte
Pokušavate li nešto pročitati još od 2016. godine? Koristite 14-minutnu pauzu ili vrijeme u čekaonici kod stomatologa kako biste pročitali poglavlje iz knjige, kratke priče ili čak dio teksta iz omiljenog časopisa ili s web stranice. Bilo bi sjajno kada biste uvijek imali sa sobom knjigu, časopis ili čak možete preuzeti aplikaciju e-knjiga tako da ju uvijek imate dostupnu na telefonu i tabletu. Tako ćete u neočekivanom zastoju vremena, čekanje provesti produktivno.
10. Beauty rutina
Uzmite konac za zube i uredite ih.
11. Obratite pozornost na svoje tijelo

Ako ste u uredu, možda bi tih 14 minuta bilo izvrsno vrijeme koje biste mogli provesti izvan stolca. Mogli biste na kratko prošetati, uzeti se neki zdravi snack i malo razbistriti misli. Ako ste kod kuće, protegnite se, ispružite ili izvedite neku od učinkovitih joga poza. Ako vam je potreban brzi povrat energije možete iskoristiti bočicu vode za nekoliko vježbi i razgibavanje ruku i vrata.
12. Planirajte svoje obroke unaprijed
Planiranje obroka je uvijek izvrsna opcija. U planiranje uključite odabir recepata i stvaranje popisa za trgovinu ili brainstorming vezan za pripremanja jela s namirnicama koje su već u vašem hladnjaku.
 
13. Napravite popis obveza
Ako mislite na osam stvari koje trebate učiniti danas, a niti jedna od njih neće trajati kraće od 14 minuta, zapišete ih na papir kako ih ne biste zaboravili. Vaš um će vam kasnije biti zahvalan.

14. Počnite raditi na svojem popisu (ili dodajte nove stavke u postojeći i počnite izrađivati plan svojih najboljih ciljeva)
Tko kaže da produktivnost ne može biti zabavna? To je samo naših 14 ideja. Sigurni smo da ih možete pronaći mnogo više! Općenito, ako neka radnja traje 14 minuta ili manje, jednostavno to učinite. Isperite šalicu odmah nakon što ste popili jutarnju kavu umjesto da ju ostavite u sudoperu. Izvadite svježe oprano rublje odmah umjesto da ga ostavite u perilici (manje će vam se zgužvati). Raspakirajte kovčeg odmah pri povratku s puta nemojte ga ostaviti do sljedećeg tjedna. Pregledajte svoju poštu i ispraznite junk mail.

Kada odmah počnete obavljati i najmanje zadatke, iznenadit ćete se koliko ćete se osjećati bolje, organizirano i ispunjeno.

Foto: Unsplash

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!