Vjenčanica je najvažnija haljina u životu gotovo svake žene, a to se posebno računa ako su one buduće princeze, kraljice, vojvotkinje, čiji autfit sa nestrpljenjem iščekuju milioni širom otvorenih očiju. Zato, osvrnuli smo se i odabrali najupečatljivije kraljevske vjenčanice tokom posljednjeg vijeka.

Kraljica Elizabeta II, 1947.

Tadašnja princeza Elizabeta imala je haljinu ukrašenu srebrnim cvjetovima i posutu biserima (čak 10.000 njih!), sa veom dugim skoro 5 metara. A ispostavilo se da joj je ova haljina donijela sreću – 20. novembra 2017. Elizabeta II i princ Filip proslavili su svoju platinastu svadbu (70 godina od vjenčanja). Ovaj kraljevski brak je najduži u svjetskoj historiji.

Grejs, princeza od Monaka, 1956.

Američka glumica Grejs Keli na svom vjenčanju za princa Renijea od Monaka nosila je haljinu koju je napravila Helen Rouz, MGM dizajnerka kostima. Nakon vjenčanja, Grejs je postala princeza od Monaka, i do dana današnjeg modna inspiracija velikom broju budućih nevjesta.

Dajana, princeza od Velsa, 1981.

Vjenčanica princeze Dajane ušla je u historiju kao jedna od najpoznatijih na svijetu. Kreirali su je manje poznati dizajneri, Dejvid i Elizabet Emanuel. Bila je prekrivena čipkom, sa mnogo bisera, velikim puf rukavima, a imala je i spektakularan veo dug preko 8 metara.

Ranija, Kraljica Jordana, 1993

Prije 25 godina princ Abdulah, sada Kralj Jordana, oženio se “običnom” ženom, Ranijom. Ali, ona je sve samo ne obična. Danas Raniju smatraju jednom od najljepših i najstilizovanijih kraljica našeg vremena. A za svoje vjenčanje odabrala je haljinu u evropskom stilu, a ne tradicionalnu venčanicu. Ipak, na njoj je bio i tračak Jordana – bila je ukrašena bogatim zlatnim vezom, tipičnim za kraljevski stil.

Kraljica Leticija, 1998

Voditeljka vijesti Letisija Ortiz na svom vjenčanju sa španskim princom Felipeom obukla je prljavo bijelu vjenčanicu sa veom dugim 5 metara. Na rukavu, rubovima haljine i po kragni izvezen je grb njenog muža. Porodična tijara, poklon mladoženjine majke, upotpunila je autfit.

Sara, princeza od Bruneja, 2004

Princ od Bruneja Hadži Al-Muhtadi Bilaj oženio se Sarom Salej kada je imala svega 17 godina, dok je njemu bilo 30. Na vjenčanju mlada je nosila plavu tradicionalnu vjenčanicu ukrašenu zlatnim vezom.

Kamila, vojvotkinja od Kornvala, 2005

Punih 35 godina princ Čarls i Kamila Parker Bouls čekali su da ih sudbina poveže. I desilo se. Kamila je do oltara došla u plavo-zlatnoj haljini od damasta, ukrašenu zlatnim vezom. Autfit je upotpunjen fascinatorom sa zlatnim perjem.

Viktorija, princeza Švedske, 2010

Na svom vjenčanju princeza Viktorija nosila je elegantnu haljinu bez ikakvih nepotrebnih detalja. Imala je i božanstvenu tijaru – jednu od najvrjednijih komada nasljedstva švedske kraljevske porodice. Neobičan kaskadni bidermajer upotpunio je njen sjajan izgled.

Ketrin, vojvotkinja od Kembridža, 2011

Kejt Midlton ispratila je britansku kraljevsku tradiciju koja seže hiljadama godina unazad – odabrala je dug veo, šlep i haljinu klasičnog kroja. Njenu vjenčanicu krasila je cvijetna čipka sa osnovnim britanskim simbolima – ružom, narcisom i djetelinom sa tri lista.

Jetsun Pema, kraljica Butana, 2011

Supruga Džigme Hesara Namgjel Vangčuka, 5. kralja Butana, na svom vjenčanju potpuno je ispoštovala pravila budističke ceremonije, pa je u skladu sa tim odabrala i vjenčanicu. Inače, ovaj par često nazivaju “Himalajski Vilijam i Kejt”.

Šarlin, kneginja od Monaka, 2011

Za svoje vjenčanje odabrala je svilenu haljinu u boji slonovače ukrašenu cvjetovima, koju je dizajnirao Đorđo Armani. Za ovu vjenčanicu sa šlepom od 5 metara, dizajner je iskoristio skoro 80 metara svilene organze, 50 metara satena, 40.000 Svarovski kristala i 20.000 kamenčića sedefa. Bidermajer je izrađen takođe prema Armanijevoj skici.

Kler, princeza Luksemburga, 2013

Princ Feliks od Luksemburga 21. septembra 2013. godine oženio se “komonerkom”, Kler Lademaher. Nevjesta je nosila predivnu vjenčanicu Elija Saba, prekrivenu bijelom čipkom, sa dugim šlepom.

Megan, vojvotkinja od Saseksa, 2018

Od 19. maja ove godine, Princ Hari i njegova supruga, američka glumica Megan Markl, poznati su i kao vojvoda i vojvotkinja od Saseksa. Megan je na vjenčanju nosila jednostavnu bijelu haljinu spuštenih ramena sa 3/4 rukavima. Imala je i veo dug 5 metara, ukrašen ručno vezenim cvijećem. Vjenčanicu je kreirala Britanka Kler Vejt Keler, kreativna direktorka modne kuće Givenchy.

BONUS: Vjenčanica Melanije Tramp

OK, znamo, Melanija nije pripadnica kraljevske porodice, niti je bila prva dama jedne od najvećih svjetskih supersila (i ko je mogao u najluđim snovima da pretpostavi da bi se to ikada moglo desiti?!) kada se udala 2005. godine, ali teško da možemo da je preskočimo na ovoj listi. Jer, njena vjenčanica bila je nevjerovatna. Kreirao ju je Džon Galijano, top dizajner Diora. Za njenu izradu iskorišteno je 100 metara belog satena, a bila je prekrivena biserima i kristalima, sa 5 metara dugim šlepom, dok je veo bio napravljen od tila.

Izvor: BrightSide

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!