Svjetski dan bez duhanskog dima obilježava se 31. maja svake godine, kako bi se na taj dan simbolično ukazalo na štetnost duhanskog dima u svim oblicima (cigarete, nargile…).

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, jedan je od onih koji i ove godine obilježavaju ovaj dan nizom aktivnosti, koje imaju za cilj da djeci u predškolskim ustanovama i osnovnim školama, ali i nastavnom i drugom školskom osoblju približe značaj ovog datuma i teme.  Dodatni cilj ovakvih aktivnosti je da se djeca upozore i upoznaju sa opasnostima “pasivnog” pušenja, čak i samog boravka u prostorijama u kojima se konzumiraju duhanski proizvodi.

Institut je još jednom pozvao konzumente duhanskih proizvoda da još jednom prednost daju svom i zdravlju svojih najdražih, te učine dodatne napore i teže ka apsolutnom prestanku korištenja svih oblika duhanskih proizvoda, čime će pomoći najviše sebi, prije svega na zdravstvenom, a onda i ekonomskom planu. Važno je, ističu, napomenuti kako nikada nije kasno da prestanete pušiti.

Navode da pušačima svaki prestanak pušenja brzo donosi zdravstvenu dobrobit (nekoliko sati ili dana):

– unutar 20 minuta – pada broj otkucaja srca i snižava se krvni pritisak,

– nakon 12 sati nivo ugljičnog monoksida u krvi pada na normalni nivo,

– u roku od 2 do 12 sedmica cirkulacija je poboljšana, a plućna funkcija povećana,

– u vremenu od 1 do 9 mjeseci smanjuje se kašalj i kratkoća disanja,

– nakon jedne godine rizik nastanka koronarne srčane bolesti je smanjen u pola u odnosu na pušača,

– nakon pet godina rizik od moždanog udara je smanjen,

– nakon deset godina rizik obolijevanja od raka pluća smanjen je u pola u odnosu na pušače, smanjuje se i rizik obolijevanja od raka usne šupljine, grkljana, jednjaka, mokraćnog mjehura, maternice i gušterače,

– nakon 15 godina rizik obolijevanja od srčane bolesti izjednačen je riziku nepušača.

Komentari

Komentari