Zaljubljenost? Ona nam izmami osmijeh, promijeni svakodnevnicu, poveže sa drugom osobom. Kroz historiju, mnogi su pokušali definisati zaljubljenost, od pjesnika do filozofa, psihologa… Većina ljudi kaže da je to osjećaj ljubavi prema drugoj osobi, koju idealizujemo tako da uopće ne vidimo mane te osobe.

Piše: Lejla Čolo

Razrednica u srednjoj školi je uvijek mogla nasmijati cijeli razred, definicijom poznate glumice Shirley MacLaine, koja u svojoj knjizi kaže:

“Beskorisno je držati osobu za riječ u onome što govori ukoliko je zaljubljena, pijana ili se kandiduje na izborima.

Odmah se nameće pitanje: šta je razlika između ljubavi i zaljubljenosti. Novinar i lingvist Mencken pojam ljubavi definiše na slijedeći način:

Ljubav je trijumf imaginacije nad inteligencijom.

Prema njegovoj definiciji, tanka je granica između ljubavi i zaljubljenosti, zar ne?

Bosanskohercegovačka književnost obiluje poetskim i proznim djelima. Sevdalinke su protkane zaljubljenošću, ljubavlju obično povezanima sa jakom čežnjom za voljenom osobom. Ljubav obično započinje zaljubljenošću, a nakon uviđanja i određenih nesavršenosti, koje svaka osoba ima, nastavlja voljeti tu osobu, na jednoj dubljem, zrelijem nivou. Mnogi posmatraju zaljubljenost kao nezrelu ljubav. Fromm kaže:

Nezrela ljubav kaže: Volim te jer te trebam. Zrela ljubav kaže: Trebam te jer te volim.”

Brojni pjesnici iz cijelog svijeta, inspiraciju su pronalazili upravo u zaljubljenosti, pisali o voljenoj osobi, gajili taj divni osjećaj do kraja života, bez da su ikada sa tom osobom razgovarali. Pa se onda postavlja pitanje, da li bi taj osjećaj bio i dalje intenzivan da je pjesnik priliku upoznati osobu koja je predmet zaljubljenosti. Onda dolazimo do zaključka da zaljubljenost, kao isticanje vrlina neke osobe, možemo posmatrati i kao alat za opstanak ljubavi. Dakle, način na koji posmatramo zaljubljenost, zavisi i od životnog doba, okolnosti, ličnih osobina i mijenja se tokom našeg života.

Najbolja definicija zaljubljenosti nalazi se u slijedećoj priči:

Nakon ispita, studenti na fakultetu su se kladili ko će na najbolji i najorginalniji način definisati zaljubljenost. Krenula je diskusija o tome šta je zaljubljenost. Svi su iznosili svoja mišljenja i definicije. Priča se kretala od stereotipnih definicija, leptirića u stomaku, preko psiholoških analiza do citiranja poznatih filozofa i pisaca. Nakon nekih 30 minuta nikako se nisu mogli odlučiti čija je definicija najbolja te su odlučili da novcem plate račun, a ostatak da podijele na četiri jednaka dijela.

U tom trenutku pored stola naišla je profesorica sa kćerkom, koja je držala lutku u rukama. Na pitanje jednog od studenata „Koliko imaš godina?“, odgovorila je kao iz topa: „Imam 5 godina, sljedeće godine ću u školu“.

„E onda ćeš ti sebi morati naći momka“, rekla joj je studentica, na što je djevojčica samo slegnula ramenima.

 „Hajd’ ti nama reci, kad si tako pametna, šta bi ti rekla kako izgleda kad je neko zaljubljen. Ako budeš znala, dobit ćeš nagradu da kupiš sebi čokoladu“, rekla je treća djevojka pokazajući na novac koji se nalazio na sredini stola.

Nakon nekoliko trenutka pauze djevojčica tihim, ali sigurnim glasom reče: „Kada je neko zaljubljen on ima isti onaj osjećaj kao ja kad se spuštam niz tobogan. Osjeća se lijepo, kao da leti i da ništa drugo nije bitno. Zato, čim se spustim niz tobogan, odmah trčim da se popnem i ponovo spustim. Jedini je problem što taj osjećaj kratko traje. Zato muškarci trebaju ženama poklanjati cvijeće i lijepo se ponašati prema njima da one budu sretne i da se stalno osjećaju kao ja kad se spuštam niz tobogan.

Slušajući ove riječi mladić je pogledao u svoje tri kolegice i rekao: „Izgleda da imamo pobjednika“. Uzeo je  novac sa stola i predao ga djevojčici. Djevojčica ga je pogledala i kazala: „Hvala. Trebaš se i ti nekada spustiti niz tobogan pa ćeš vidjeti kako je lijepo“.

 

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!