Zasigurno ste, ne jednom nego više puta, isprobali neki novi makeup trend koji nosi vaša prijateljica – samo što na vama to uopće ne izgleda privlačno? Problem bi mogao biti u obliku lica. Ili možda naprosto samo želite suziti svoje okruglasto lice?

Makeup lako može poboljšati prirodne atribute vašeg lica i prikriti nedostatke. Uz nekoliko strateški primijenjenih makeup trikova moguće je stvoriti iluziju savršeno oblikovanog lica, a ovi će savjeti pomoći damama s okruglim licem.

Pravilno konturisanje

Kod okruglog oblika lica konturiranje može učiniti čuda. Ako želite izdužiti ili suziti svoje lice držite se ovih savjeta…

KORAK 1.

Cilj je prividno učiniti lice užim uz pomoć kvalitetnog konturiranja. Nanesite dvije do tri nijanse tamniji tečni puder za lice ili proizvod za konturisanje (kremasti ili u obliku pudera) na bočne strane lica, čela i brade (uz liniju kose).

KORAK 2.

Highlighter biste trebali nanositi lagane ruke. Za ovaj oblik lica manje je više kad je highlighter u pitanju. Kako biste lice izdužili highlighter nanesite na sredinu čela i bradu, duž sredine nosa, i veoma veoma nježno na vrh jagodica (možete čak ovo i preskočiti) te na vrh gornje usnice.

KORAK 3.

Za kraj sve dobro “izblendajte” da se sve spoji u neprekidnu cjelinu. „Isklesaniji“ izgled lica dobijte nanošenjem rumenila u dugim potezima prema uhu – sjenčanjem ispod jagodica – također veoma lagane ruke (ne želite previše rumenila!).

Izbjegavajte zaobljeni luk obrva

Kod okruglog oblika lica obrve su veoma važne, a posebno je važno da ih oblikujete ako prirodno imate zaobljeni luk obrva. Pokušajte ih olovkom ili gelom za obrve oblikovati tako da nisu u potpuno oblom luku, već da imaju malo oštriji luk (“ugao“). Tada one plijene pažnju, a lice izgleda izduženije i uže.

Naglasite oči

Kada su oči u pitanju, usredotočite se na nanošenje šminke „prema gore i van“. Smoky makeup s jako istaknutim tušem za oči dati će definiciju licu. Oči obrubite tušem ili olovkom za oči, a liniju na kraju ga ne povlačite do vanjskog ruba, već je neposredno prije kraja lagano zakrenite prema gore (prema obrvama) za popularni „cat eye“ look.

Kada je u pitanju okrugli oblik lica nemojte se bojati veoma naglašenog makeupa na očima (osim ako imate veoma male oči – u tom slučaju tušem napravite cat eye) – slobodno oči obrubite i tamnom olovkom za oči.

Komentari

Komentari