Mijatović će preuzeti dužnost komesarke Vijeća Evrope za ljudska prava 1. aprila 2018. godine na mandat od šest godina, bez mogućnosti obnove mandata.

U prvom krugu je Mijatović osvojila 76 glasova, dok je u drugom osvojila 107 glasova.

Komesar za ljudska prava je nezavisna i nepristrasna pozicija koju je Vijeće Evrope uvelo 1999. godine radi promocije svijesti i poštivanja ljudskih prava u 47 zemalja članica Vijeća Evrope. Neobnovljivi mandat komesara traje šest godina.

“Ovo je velika pobjeda za BiH. Ovaj izbor šalje potpuno druge, pozitivne poruke iz i za BiH nadalje. Čestitke Dunji i vjerujem da će i cijela BiH nadalje uspjeti izgraditi i drugačije slike o sebi slati u svijet. Hvala svim kolegicama i kolegama iz brojnih zemalja, članica Vijeća Evrope koji su ovih dana bili uz nas. Ovaj izbor je pokazao da nasa zemlja ima prijatelje i partnere na koje možemo računati i to trebamo okrenuti u interesu svih nas i evropske perspektive BiH, a odbaciti stare politike i matrice svađa i manipulacija u kojoj nas drže akteulne političke elite”, rekao je za Klix.ba Senad Šepić, predsjedavajući Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Mijatović kao predstavnica OSCE-a za slobodu medija od 2010. prati slobode medija u svih 50 zemalja OSCE-a pa tako i u BiH. Ona igra važnu ulogu u OSCE-u, zbog čega Bosanci i Hercegovci mogu biti ponosni na nju, baš kao što je nedavno istakao i šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore.

Ona je u periodu od 2005. do 2007. godine predsjedavala radnom grupom eksperata Vijeća Evrope za slobodu izražavanja i pristup informacijama u vremenu krize. Tokom njenog predsjedavanja, Komitet ministara Vijeća Evrope usvojio je Deklaraciju za zaštitu i promociju istraživačkog novinarstva i vodič za zaštitu slobode izražavanja i informacija u vremenu krize.

Izvor: klix.ba

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!