Crveni pigment koji se nalazi u paradajzu smanjuje masti u organizmu. Likopen je takođe odgovoran za osjećaj sitosti, a kao rezultat toga, dovodi do osjećaja zadovoljstva.
Naučnici sa univerziteta Redinga su uradili malo istraživanje.
Da bi dokazali da paradajz utiče na gubitak kilograma oni su u istraživanje uključili sedamnaest žena srednje građe, starosti od 18 do 35 godina. Volonterima su ponuđeni sendviči s mrkvom, paradajzom ili krem sirom. Najveći broj žena izabralo je sendvič s paradajzom.
“Ovaj mirisni, crveni, slasni plod prava je riznica vitamina A i C, kalijuma, ali i likopena, najmoćnijeg antioksidansa koji smanjuje rizik od malignih bolesti. Osim toga, 100 grama paradajza sadrži samo 18 kalorija, pa je savršen i za dijetu”, kaže nutricionista Judy Roblik.
I još nekoliko prednosti u korist crvene ishrane – paradajz značajno smanjuje rizik kardiovaskularnih bolesti, štiti kožu od štetnih sunčevih zraka i ubrzava zarastanje rana.
Izvor: ljepotaizdravlje.ba