Proljeće je period koji smo svi željno čekali kako bismo se oslobodili teške odjeće, ali i hrane. Ovo godišnje doba donosi nam mnoštvo voća i povrća koje zaslužuje da ga redovno uključimo u našu ishranu.
Pronašli smo sedam odličnih recepata sa voćem koji su nas oduševili. Zato ne sumnjamo da će se i vama dopasti.
Vitaminska fantazija
Za idealan početak dana, pripremite sebi lagan, osvježavajući obrok pun vitamina. Potrebno vam je:
– 20 g muslija
– 100 g gustog jogurta
– 1 kašičica meda
– 10 grama miješanog orašastog voća (pistacija, lješnika, oraha)
– 1/2 limuna
– svježe sezonsko voće (jagode, trešnje, breskve, nektarine, dinja…)
Očišćeno voće narežite na komadiće, sve to stavite u zdjelu i prelijte sokom od limuna, a zatim stavite u frižider na 15 minuta. U čašu stavite pola kašičice meda, zatim sloj jogurta, musli, nasječeno orašasto voće, a zatim svježe voće. Ponovite sve to još jednom i uživajte u bogatstvu ukusa.
Pohovane banane
Znamo da čudno zvuči, ali vjerujte da je ukusno! Ova poslastica je gotova za svega 15 minuta, a potrebni su vam:
– banane
– ulje
– 1,5 šolja brašna
– 1 šolja mlijeka
– ½ praška za pecivo
– 1 kašičica putera
– so
– 2 šolje šećera
Banane presijecite uzduž i prepolovite, ili izgnječite ukoliko želite, pa od njih pravite kuglice, a zatim uvaljajte u smjesu dobijenu od svih ostalih sastovaka (osim ulja). Ulje zagrijte i u njega spuštajte banane. Kada porumene, izvadite ih i ocijedite na papiru. Ukoliko želite, smjesi možete dodati sjemenke, mljeveni keks, cimet…
Karmelizovane jabuke
Idealan desert, vrlo jednostavan za pravljenje. Za njega pripremite:
– 400 g jabuka
– 150 g brašna
– 1/5 kašičice cimeta
– 2 kašičice narendane limunove kore
– 250 ml vode
– ulje
– 300 g šećera
Jabuke ogulite i izrežite na kriške. Pomiješajte brašno, cimet, limunovu koru i vodu, a zatim u tu smjesu umočite jabuke i pržite ih u ulju. Šećer zagrijte dok ne dobije zlatno-žutu boju, zatim ga sklonite sa ringle i u njega umočite jabuke. Nakon karamela, jabuke kratko ubacite u posudu sa hladnom vodom. Ova poslastica sjajno ide uz palačinke.
Američke palačinke sa voćem
Ne znamo za vas, ali nama su već dosadile palačinke u kojima se nalazi eurokrem, eventualno eurokrem sa plazmom. Lole bi tu malo eksperimentisale i ugađale svom čulu ukusa. Za ovu poslasticu potrebno vam je:
– ½ litre mlijeka
– voće po želji, mi preporučujemo šljive ili borovnice
– 4 jaja
– 300 g brašna
– ulje
– so
– prezle
Napravite tijesto za palačinke i jedan dio prespite preko malo vrelog ulja. Zatim povrh njega pospite nasjeckano voće i kašičicu prezli, a onda to ponovite i sa drugim slojem tijesta. Zapecite sa obje strane. To je to, jednostavnije ne može biti.
Voćni ražnjići
Znamo da je riječ „ražnjići“ rezervisana za mesne proizvode, ali smo ovaj put zaobišle Moj market vitrine sa mesom (nije bilo lako, priznajemo!), jer voćna varijanta može biti skoro pa jednako ukusna.
Da biste ih napravili, nabavite štapiće za ražnjiće i voće koje volite. To može biti banana, jabuka, jagoda, pomorandža, breskva, marelica, kruška, grožđe… Dajte sebi oduška i kombinujte različite boje. Jednostavno, usitnite voće i naredajte na štapić. Ove kombinacije su vizuelno veoma privlačne i pogodne za razna druženja i zabave.
Voćni kompoti
Ne možemo pričati o voću i preporučivati recepte, a da ne spomenemo voćne kompote. Jabuke, kajsije, kruške, šljive… Odaberite svoje voće, očistite i nasjeckajte, a zatim prokuvajte. Ukoliko želite, dodajte malo šećera, vanilin šećera, malo limuna… Kada voće bude skuvano, sklonite sa šporeta i sačekajte da se ohladi.
Slatko-slano savršenstvo
Za kraj vam ostavljamo jednu slatko-slanu varijantu. Radi se o obrok salati za koju su vam potrebni:
– rukola ili matovilac
– šeri ili obični paradajz
– jabuka
– kruška
– feta sir
– limunov sok
– malo soli i bibera
– malo ulja, najbolje maslinovog
– začinsko bilje (mi smo koristile sušeni bosiljak i ruzmarin)
Sitno isjeckajte jabuku, krušku i paradajz, dodajte nekoliko kockica feta sira i rukolu. Prelijte uljem i začinima, a zatim dobro promiješajte. I to je to, savršenstvo je spremno. Možda će vam uz njega zatrebati pecivo, poput kifle ili tostiranog hljeba.
Izvor: Lola Magazin