Romantična večera je uvijek IN, šta god da slavite jedno je sigurno – ljubav ulazi na usta!
U nastavku vam donosimo recept za lasagne, italijansko jelo, koje možete služiti uz vino, svijeće, i neizbježni sastojak – ljubav!
Potrebno:
- 1 pakovanje gotovih listova za lazanje
- 50 dag mljevenog mesa
- 2 dl umaka od rajčice
- malo ketchupa
- 1 luk
- 30 dag ribanog sira trapista (može i gauda ili neki drugi tvrđi sir koji se lako riba a fino topi)
- vegeta, sol, biber,
Za bechamel:
- 50 g margarina
- manja šolja brašna
- najmanje 1/2 l mlijeka
- 4 kašikee kiselog vrhnja
- 10 dag topljenog sira
Priprema:
- Na ulju pržiti nasjeckani luk, dodati meso, promiješati i popržiti dok se ne ‘razgruda’ i ne potamni. Dodati rajčicu, ketchup i začine po želji pa uz povremno dolijevanje manje količine vode pirjati oko 20 min.
- U međuvremenu pripremiti bechamel umak: otopiti margarin, dodati brašno, kratko popržiti pa uz miješanje uliti pola količine mlijeka. Kuhati uz miješanje pjenjačom dok se ne počne zgušnjavati pa polako dodavati ostatak mlijeka. Začiniti pa kuhati dok se umak ne počne zgušnjavati. Tada dodati kiselo vrhnje i sir, promiješati i kratko prokuhati. Umak bi trebao biti gustoće otprilike malo gušće nego smjesa za palačinke.
- U namašćenu vatrostalnu posudu izliti malo bechamela, pa složiti red listova lazanja (‘iskrojiti’ ih malo ako ne pašu u posudu tako da budu ravnomjerno raspoređene po dnu), ponovno ih zaliti sa dobrih 5 žlica bechamela, po njima rasporediti sloj mesa, posipati sirom, pa istim redoslijedom ponoviti postupak.
- Sve skupa zaliti ostatkom bechamela, posipati sirom i ketchupom pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200℃ oko 20-30 min dok se ne stvori lijepa zlatna korica s vrha.