Ukusna i neodoljiva poslastica!
Potrebni sastojci:
Za tijesto:
165 grama putera
250 grama šećera
3 jajeta
1 kašičica ekstrakta vanile
240 grama brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice morske soli
1 prstohvat oraščića, svježeg
120 ml mlijeka
Za fil:
400 ml kokosovog mlijeka
80g sjeckanog kokosa
200 grama bijele čokolade, sitno isjeckane
750 grama maskarpone sira
340 grama šećera
1 šaka jagoda, oprane, očišćene i isjeckane na kriške
160g kokosa (za dekoraciju)
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. U velikoj posudi, stavite brašno, prašak za pecivo, muskatni oraščić i morsku so i promiješajte sve sastojke.
U drugoj posudi, posebno umutite puter i šećer, a zatim dodati jaja, jedno po jedno, i na kraju vanilu. Zatim dodajte suhe sastojke i polako umutite mikserom. Miksirajte sve dok se suhi i tečni sastojci potpuno ne sjedine. Podijelite smjesu na 3 jednaka dijela i stavite ih u odvojena ležišta za pečenje koja su prethodno obložena papirom za pečenje.
Pecite 20-30 minuta ili dok tijesto ne dobije svijetlo zlatnu boju. Kada su kore gotove, izvadite ih iz pleha, urolajte ih i stavite u frižider.
Za pripremu fila sipajte kokosovo mlijeko u šerpu i dodajte nasjeckani kokos i kuhajte na umjerenoj vatri oko 30-40 minuta, uz povremeno miješanje. Kokos treba potopiti kokosovim mlijekom. Zatim dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne istopi i spoji sa kokosom. Prebacite u činiju, pokrijte površinu i stavite u frižider. Kada se ohladi, pomiješati sa šećerom koji je odvojeno umućen sa maskarpone sirom, (oko 10 sekundi do stapanja), a zatim ga dodajte mješavini sa čokoladom i kokosom.
Stavite tijesto na jedan tanjir za služenje, a zatim ravnomjerno rasporedite sloj fila. Ponovite još 2 puta sa preostalim tijestom i posljednjim slojem fila namažite cijelu tortu. Na kraju, pospite isjeckanim kokosom. Ukoliko želite, ukrasite tortu svježim jagodama.
Izvor: zenskimagazin.rs