Temperature su sve više, a s njima i želja da omiljeni jutarnji napitak malo ‘nadogradimo’ i u najmanju ruku rashladimo. Kremasta i hladna kafa jedno je od najzabavnijih otkrića u svako doba dana – uistinu zove na uživanje i lagano pijuckanje. Pogotovo ako uz to još imate balkon, terasu ili vrt gdje možete sjesti i ukrasti trenutak samo za sebe.
Da ne bi sve ostalo na običnoj kafi s ledom, donosimo recept za ice coffee sa sirupom od vanile i cimeta koji možete pripremiti unaprijed i čuvati u frižideru. Mljac!
Kafa sa sirupom od vanile i cimeta
Sastojci za sirup:
50 g šećera (ili više, ako volite slađu kafu)
1 šoljica vode
1 kašikica cimeta
2 kašikice ekstrakta vanile
1 mahuna vanile
Na srednje jakoj vatri zagrijte vodu, šećer i mahunu vanilije dok ne prokuha. Kad se malo ohladi ubacite ekstrakt vanile i cimet, izvadite mahunu vanile i stavite u frižider da se u potpunosti ohladi. Sve što ne ulijete u kafu, možete čuvati oko 2 sedmice u frižideru.
Nakon što ste ohladili sirup, skuhajte tursku kafu i procijedite talog da ostane sama tečnost. Dodajte hladnog mlijeka i sirupa po želji te ubacite koju kockicu leda i spremni ste za uživanje!
Izvor: journal.hr