Osim što je osvježavajuća i ukusna, veganska panakota osvaja i svojom jednostavnom pripremom…
Sastojci:
- 10g agar-agara
- 2 šolje kokosovog mlijeka
- malo ekstrakta vanile
- 3-4 kašike smeđeg šećera od šećerne trske
- 1 kašike vode
- 3 kašike kokosa
- prstohvat soli
Opciono:
Možete napraviti i pire od bobičastog voća, a sastojci su sljedeći:
- šolja jagoda (borovnica, kupina ili malina)
- šećer po želji
- sok od jednog limuna
Priprema:
U šerpicu sipajte kokosovo mlijeko, šećer, vanilu i so. Miješajte 5 minuta na srednjoj vatri. Pomiješajte agar-agar sa kašikom vode, povećajte malo vatru i ubacite agar-agar. Mešajte još 2 minuta. Odmah sipajte mješavinu u modle ili zdjelice. Stavite u frižider i vaš dezert će biti gotov kroz četiri sata.
Ako želite da napravite pire od voća, prvo operite jagode (ili bilo koje bobičasto voće za koje ste se opredijelili), isjeckajte, pospite šećerom i sačekajte 10 minuta. Stavite na laganu vatru, dodajte limunov sok, kuhajte 3-4 minuta. Kada sklonite sa šporeta, pire izmiksajte štapnim mikserom. Na ohlađenu panakotu, stavite pire po želji i ukrasite voćem.
Izvor: lovesensa.rs