U kodu nam je presjek geografskih meridijana i paralela u tačci gdje smo se rodili_e i od pretpostavki koje to sa sobom nosi se ne_može_pobjeći. Pretpostavke tog karaktera su često stereotipi ali iako preciznost istih može da varira, gdje ima dima ima i vatre. Nas dvije, Fresh princeza Kazan Mahale i Fresh princeza Miladija (oboje naselja u Tuzli), živimo u gradu koji tek odnedavno ima taj prefiks i nemamo luksuz odstupanja od apstinencije u Samantha Jones stilu ‘jerbo’ mahala ali imamo informacije, imamo jedan od najnižih nivoa cenzure na internetu i kosmopolitski pristup postojanju.

Sex & the City zvuči kao banalna tema ali zapravo su mogućnosti interpretiranja neočekivano inspirativne. Samo pozivanje na neki od 4 glavna karaktera u iconic seriji daje mnogo prostora, osobito fashion-wise. Mi smo se odlučile za jako ličan, možda dosad najintimniji ugao iz kojeg plasiramo coverage ovosedmičnog koncepta. To smo mi.

IMG_0606 IMG_0627Analizirajući vizuale, sam se nametnuo zaključak da smo portretirale seks i grad, u bukvalom smislu te riječi, ne urbani sinonim za ono što su C, S, C i M živjele u scenariju. Seks može biti karnalan, primitivan, instinktivan; kao što to može biti i jedan divlji prljavi grad. Seks može biti elegantan i senzualan, komunikacija tijela i čula u jednom dogovorenom suptilnom ritmu; kao što to može biti i jedan zakonima definisan i odgojem građana održavan, čist, pitom grad. Naravno, u pitanju je generalizacija, veliki gradovi uglavnom imaju obje dimenzije. Ali u svrhu poentiranja pristanimo svi na tu generalizaciju.

IMG_0853 IMG_0588Freud je razvijao svoje teorije na važnosti podsvijesti i ega, koji su u direktnoj korelaciji sa egom i seksualnim sub-bićem koje svi posjedujemo. Jedna od njegovih najpopularnijih teorija je teorija o psihoseksualnom razviću djeteta. Kad o svojim seksualnim energijama razmišljamo bez osjećaja krivice ili srama koji su nam nametnuti kroz percepcije seksa kao nečega obskurnog ili nemoralnog, shvatimo koliko nas one zapravo nose kroz određene situacije i koliko smo svi pokrenuti seksualnim baterijama čije pražnjenje i punjenje utiče na cjelokupni kvalitet života. I koliko stoga ovosedmični koncept nije banalan ili površan u modno-filozofskom ili modno-estetskom smislu. Sex & the City predstavlja žeđ, strast, direkciju energije. Tijelo sa svojim cirkulatornim, nervnim, endokrinim sistemom funkcioniše poput kompleksne strukture grada, i svi sistemi imaju arhitekturu sličnu ljudskoj. Glave i njeni izvršitelji, čulni i mehanički organi. I tako dalje.

IMG_0748

IMG_0872

Grad = širok pojam za mjesto bivstvovanja, provođenja vremena i življenje života, neupitno jedan od baznih utjecaja na konstrukciju ličnosti. Nema potrebe dodatno elaborirati.

IMG_0909b

Postoje gradovi koji inspirišu poput ideje seksa, koja je ponekad snažnija od same realizacije, ali ovaj grad nije takav. Tuzla je jedan infinite loop. Ali, izašle smo na igralište, na kiši, u štiklama, i igramo igru. Anomalija loopa je u tome što cirkularne kretnje omogućavaju otkidanje spretnih elemenata. Pass the ball.

IMG_0929

Pišu: Andrea Tešanović i Aida Škrga

Fotografije: Alma Avdić

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!