Veliku promjenu, a bez značajnih troškova, u svoj enterijer možete unijeti ako odaberete nove boje za zidove. Bilo bi dobro da ovaj izbor zavisi od dominantnog stila u kom je uređena određena prostorija, jer se određene nijanse ističu kao posebno pogodna pozadina za sve detalje i namještaj. Ne slažu se sve boje za zidove sa stilskim elementima, kao ni sa modernim akcentima, te bi trebalo obratiti pažnju i na ovaj momenat.

Moderni stil

Ono što se naziva modernim stilom i što se u posljednje vrijeme može vidjeti u većini kuća i stanova jesu crno-bijele i bež-braon kombinacije, uz najčešću pozadinu bijele ili bež boje za zidove. Ovo je, naravno, uvijek sigurna kombinacija, ali ukoliko želite da malo osvježite prostor, u pomoć vam mogu priskočiti jarke boje za zidove – primjera radi, jedan zid u upadljivoj žutoj boji sa još jednim žutim detaljem može unijeti toplinu u crno-bijele prostorije i razbiti monotoniju. Sa druge strane, za braon-bež varijante preporučuje se malo umirenija narandžasta, radi postizanja dinamike. Tamna siva nijansa boje za zidove ili crna nisu preporučljive na svim zidovima, osim ako ne angažujete dekoratera koji će umjeti da ih dobro uklopi.

Minimalistički trend

Prednost minimalističkog trenda jeste što ima malo mogućnosti za grešku jer nema previše detalja koje treba uklopiti. Kako se on često kombinuje sa najmodernijim uređajima i ima high tech šarm, treba mu dodavati čiste i mat boje za zidove. Pošto se u okviru ovog stila često nalazi nekoliko većih elemenata, celu priču jedne prostorije treba učiniti što svedenijom. Zato su najbolje osnova boje za zidove poput svijetle sive ili bež, uz eventualnu bordo u spavaćoj sobi.

Shabby chic uređenje

Retro ili shabby chic postao je izuzetno popularan u posljednjih nekoliko godina i podrazumijeva svijetle, pastelne boje za zidove, mnoštvo detalja i namještaj koji djeluje staro. Akcenti poput cvijetnih jastučića, uz najčešće bijele elemente namještaja, odlično se slažu uz bijelu, bež ili pastelne tonove ružičaste boje za zidove. Za ovaj trend, bitno je zapamtiti da zidovi uvijek dolaze u drugom planu, i treba da budu što neprimjetnija osnova za lampe, ramove, zavjese, tepihe i sve ostale detalje bogatih dezena koje i čine ovaj stil kao njegova glavna odlika. Stoga je bijela ili svijetla nijansa bež boje za zidove uvijek provjerena kombinacija, ako niste sigurni šta će se najbolje uklopiti.

Skandinavski stil i boje za zidove

Skandinavski ili nordijski tip dekorisanja enterijera polako osvaja i naše prostore, i to s razlogom: kombinacija neobičnih nijansi boje za zidove, uglavnom hladnih i čistih, kombinuje se sa samo jednim akcentom u jarkoj boji. Tako namještaju u boji drveta i bijelim zidovima možete pridodati samo jednu stolicu ili fotelju u žutoj boji kako bi čitava prostorija djelovala efektnije. Kada su u pitanju boje za zidove, pored nijansirane bijele skandinavski stil odobrava i sve boje drveta, petrolej i hladnu plavu boju. Posljednja se uglavnom kombinuje sa namještajem u bijeloj boji i crvenim ili žutim akcentom. Boje za zidove u okviru ovog trenda uglavnom treba da prate namještaj, te važi pravilo da bijeli zidovi obavezno moraju biti kombinovani sa tamnijim nijansama drveta.

Izvor: montaznekuce.rs

 

Komentari

Komentari