U sezoni kratkih dana, oskudne topline i krhkih živaca zaustavite se na trenutak i udahnite miris cimeta.

Malo je začina koji tako uspješno sljubljuju slatko i slano, premošćuju jaz između slatkog i kiselog, vatrenog i blagog, kao što to čini cimet. Važan je temeljni sastojak paprenih začinskih mješavina diljem svijeta: kineskih 5 začinskih mješavina koje se koriste u azijskog kuhinji, poznate indijske mješavine začina garam masala, berbere iz Etiopije, marokanskog ras el hanouta. Sve te mješavine dopunjavaju okus žitarica, povrća, mesa, peradi, no to je samo početak priče jer pravi okus cimeta dolazi do izražja u kruhu, kolačima, keksima, sladoledu, s kavom, čokoladom, voćem.

Sve njegove blagodati

Ovaj atraktivan začin ne koristi se samo u kuhinji, već je i neizostavan sastojak parfemima, likera, zubnih pasta i žvakaćih guma. Osim začinskih osobina, cimet ima i svoju ljekovitu stranu. Zbog njegovih antibakterijskih svojstava Egipćani su ga koristili prilikom balzamiranja, a nekad se uspješno koristio i za konzerviranje hrane. Poželjan je kod probavnih smetnji i to zbog njegovog sastojka tripsina, digestivnog enzima koji razgrađuje proteine u tankom crijevu i ubrzava razgradnju masti.

Protiv infekcija

Istraživanja o ljekovitosti cimeta dovela su do spoznaje da pozitivno utječe na smanjenje krvnog tlaka, a istraživanja provedena na štakorima pokazala su da je korištenje cimeta inhibiralo smetnje izazvane čirom na želucu. Primjerice, eterično ulje cimeta ima snažna antibakterijska i antiparazitska svojstva, a otjerat će i kukce iz vašeg doma. Uzmete li svako jutro prije doručka pola žličice cimeta sa žlicom meda, smanjit ćete bolove izazvane artritisom, a vjerojatno ćete primijetiti i smanjenje apetita, što je dobra vijest za sve koji žele izgubiti na tjelesnoj težini. Cimet pomaže i dijabetičarima: kontrolira razinu šećera u krvi i može značajno smanjiti razinu lošeg kolesterola, ukupnog kolesterola i masnih kiselina, odnosno triglicerida.

Oprezno s korištenjem

Morate znati da nije svaki cimet ljekovit. Dvije su osnovne vrste cimeta: cejlonski i kasija (kineski cimet), a razlikuju se po tome što kineski cimet sadrži kumarin, koji može štetno djelovati na jetru i bubrege. Dakle, ako cimet koristite u ljekovite svrhe, odaberite cejlonski. No, i tada ga je potrebno znati dozirati. Neumjereno korištenje cimeta može dovesti do alergijske reakcije, crvenila i nadraženosti kože. Veće dnevne doze ovog začina nisu preporučljive (više od pola čajne žličice na dan!), a trudnice bi trebale izbjegavati eterična ulja na bazi cimeta.

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!