Bogati ukus oraha i prepoznatljiva ružičasta glazura – bez rozen torte ne prolazi nijedno porodično slavlje!
Sastojci:
Za 5 kora potrebno je:
- 150 g šećera
- 20 kašika brašna
- 3 šoljice ulja
- 5 šoljica kisele vode
- 1 kašičica sode bikarbone
- 100 g meda
Ukoliko želite deblju koru, povećajte sastojke za pola.
Za fil:
- 250 g šećera,
- 2 šoljice vode
- 2 kašike kakao praha
- 2 kesice vanilin šećera
- 300 g mljevenih oraha
Za glazuru:
- 200 g šećera u prahu
- 2 kašike prokuhale vode
- ekstrakt od malina, višnje ili jagode
Priprema:
Kore:
Promiješajte med sa uljem i kiselom vodom, dodajte šećer, pa potom brašno izmiješano sa sodom bikarbonom tako da vam tijesto bude malo gušće nego za palačinke. Kalup za pečenje kora obložite namazanim papirom ili folijom, pa tek onda ulijte tijesto u kalup. Pecite kratko u pećnici i čim se izvadi pečena kora, odvojite je od papira ili folije.
Fil:
Ušpinujte 250 g šećera sa 2 šoljice vode, ali da ne bude previše gusto, pa dodajte mljevene orahe, kakao i vanilin šećer. Izmiješajte sve pažljivo i toplim filom premažite pečene kore.
Zadnju koru premažite glazurom od šećera.
Glazura:
Umutite 200 g šećera sa dve kašike ključale vode. Kad se masa ujednači i počne da peni, dodajte nekoliko kapi ekstrakta od maline, višnje ili jagode.
Izvor: lisa.rs