Iz prve ruke: Dženana Huseinagić, tuzlanska sopranistica, dobitnica priznanja “Super žena 2015”.
Poznata sam ljubiteljica slatkiša. Priznam, kriva sam po svim tačkama optužnice.
No, ako je vjerovati Kanađanskim naučnicima, mi žene nismo krive za tu veliku ljubav, nego je za sve kriv alel. Naime, alel je dio gena koji utiče na to da žudimo za jednom vrstom hrane, konkretno slatkišima. Kako se onda oduprijeti slatkoj napasti koja osim što kvari zube i uzrokuje loš ten, povišen holesterol, hrani i ćelije raka? Šećer je toliko zloban da utiče na ćelije mozga tako što nam otežava da utičemo na količine šećera koje ćemo unijeti u svoj organizam. Šećer se danas nalazi u svemu, pa ga osim u keksićima i čokoladama ima i u slanim proizvodima, samo što je jako dobro zamaskiran. Šta nam je s toga činiti? Hoćemo li dozvoliti da postanemo toliko „slatke“ da se se našim snažnijim polovicama zubi počnu kvariti od nas?
Ako je mene pitati, ja se ne dam tako lako skinuti sa slatkiša jer ja sam uvjerenja da jedan slatki zalogaj može popraviti i kišno jutro i usamljenu veče. No, ne mora to uvijek biti nezdrava varijanta jer uz malo mašte i inovativnosti možemo napraviti preukusne i k’ tome još zdrave slastice koje će zadovoljiti i nepca najžešćih slatkoljubaca.
U posljednje vrijeme uzivam u slatkim specijalitetima moje mlađe sestre, inače zaljubljenice u teretanu i vježbanje koja se u potpunosti odrekla rafiniranog šećera. Tako sam i ja odlučila u svoj meni uvesti zdrave slastice, radi sebe ali još više radi moje princeze, 13-mjesečne Sofie, jer kako djeci pokazati šta je dobro za njih, ako ne na ličnom primjeru i kada da stvorim zdrave prehrambene navike svom djetetu ako ne sada, dok još upoznaje ukuse? Sklonost prema određenoj vrsti namirnica stiče se još od malih nogu, s toga eksperimentirajmo, ali sa zdravim varijantama.
Zato vam proslijeđujem jedan recept za preukusne kuglice koje i djeca nakon navršene godine (koja nemaju alergiju na orašaste plodove ili med) mogu jesti, iz kuhinje moje sestrice. Mjerna jedinica je šoljica, tako da vam za njihovu pripremu nije potrebna ni vaga, samo štapni mikser i dobra volja.
U slast!
Sastojci za kuglice:
• 2 šoljice oraha
• 1,5 šoljica kokosovog brašna
• 20 datulja
• 1 šoljica meda
• 1 šoljica kakaa (bez šećera)
• 3 kašikice kokosovog ulja
• 1 kašikica ruma
• Prstohvat soli
Priprema:
1. Datulje namočite u vodi 20-tak minuta
2. Orahe sameljite, pomiješajte s kakaom, kokosovim brašnom i soli.
3. Datulje s rumom sameljite u kašu i dodajte mješavini suhih sastojaka
4. Dodajte med i kokosovo ulje.
Kada krenete miješati smejsa će se činiti dosta suhom, ali nema brige. Bitno je dobro sve pomiješati – kuhačom, rukama, mikserom – kako vam je zgodnije.Kada je sve dobro pomiješano, hladite u frižideru oko 1 sat. Nakon hlađenja smjesa će biti još malo ljepljiva, ali vrlo je laka za oblikovanje. Oblikujte podjednake kuglice i stavljajte ih na masni papir. Po želji ih uvaljajte u cimet, kakao, topljenu čokoladu….
I za kraj, dok čekate da se smjesa ohladi u frizideru, pjesmica za dobro raspoloženje :
Autor: Dženana Huseinagić