Minusi i snježne pahulje koji su nas iznenadili kao stvoreni su za izležavanje na kauču uz komad ili dva slasne čokoladne torte. Recept koji vam donosimo izmamit će vama i vašim ukućanima osmijeh na lice.
Priprema čokoladne torte zna djelovati odbijajuće, pogotovo kada u receptu stoje riječi poput ‘slojevi’, ‘kreme’ i slično, no ova čokoladna torta zapravo i nije toliko komplikovana kao što izgleda na prvu. Vjerujte nam na riječ, ova čokoladna rapsodija vrijedi svake izdvojene minute i prljavog suđa.
Savjeti
- Iako ovaj recept zahtijeva mikser na postolju, poslužit će i ručni mikser
- Ako vam čokoladna krema ispadne presvijetla jednostavno dodajte još kakao praha i miješajte dok ne postignete lijepu tamnu čokoladnu boju
- Prije završnog debelog sloja tortu obložite tankim glatkim slojem kreme koja će spriječiti pojavu mrvica od biskvita u završnoj fazi dekorisanja
Potrebni sastojci
Za biskvit:
- 4 jaja
- 8 kašika šećera
- prstohvat soli
- 4 kašike brašna
- 2 kašike mlijeka
- kašikica praška za pecivo
- 8 kašika kvalitetnog kakaa
- 4 kašike omekšanog maslaca
Za kremu:
- 0,5 l slatkog vrhnja
- 500 g tamne čokolade (plus 50 g za ukrašavanje)
- prstohvat soli