Predstavljamo vam šest različitih kategorija namirnica od kojih se sastoji piramida zdrave ishrane i koje bi trebale da budu zastupljene u ishrani svaki dan. Umjerenost i ravnoteža su krucijalni za kvalitet organizma i linije, a raznovrsna i zdrava hrana je upravo ono ��to nam pomaže u tome.
Fizi��ka aktivnost:
Svakodnevna fizička aktivnost od 30 minuta više je nego poželjna u očuvanju zdravog duha i jačeg imuno sistema. Dakle, šetajte, izbjegavajte lift, igrajte neki sport, vozite bicikl pored rijeke, a ukoliko vremenski uslovi to ne dozvoljavaju jednostavno upišite aerobik ili sve aktuelniju Zumbu.
��itarice:
U ovu kategoriju spadaju namirnice poput hleba od žitarica sa cijelim zrnom, tjestenina, pirinač i sl. Žitarice je dozvoljeno konzumirati čak šest do jedanaest puta dnevno.
Povrće:
Poželjno je konzumirati dve do tri porcije u svježem ili kuhanom obliku. Izvorom energije smatra se povrće poput kukuruza ili krompira, kao i tamnozeleno lisnato povrće i ono crveno poput šargarepe.
Voće:
Dnevno se preporučuju dvije do tri porcije voća, koje bi trebalo da bude raznoliko. Voće kao što su jabuke, šljive, pomorand��e, borovnice ili grejpfrut zadovolji������e dnevne količine koje stručnjaci savjetuju.
Meso i mahunarke:
Konzumirati meso sa niskim sadržajem masti. Dnevno se preporučuju dvije porcije mesa, mesnih proizvoda i mahunarki. Obratite pažnju da se u ishrani nalaze namirnice koje sadrže visok nivo omega 3 masnih kiselina kao ��to je npr. riba (losos, haring ili pastrmka).
Mliječni proizvodi:
Vredan izvor kalcijuma, koji nam je svakodnevno potreban za rast, razvoj i održavanje koštane mase. Konzumirati mlijeko i mlječne proizvode sa smanjenim procentom masti.
Masti:
Pametno ograničite upotrebu zasićenih masnih kiselina. Inače, masti koje dolaze iz izvora hrane poput ribe, koštunjavih plodova i biljnih ulja predstavljaju prirodan izvor vitamina E i nezasićenih masnih kiselina, što znači da povoljno deluju na zdravlje.
Slatkiši:
Grickalice i slatkiši su jedni od najve��ih neprijatelja vitke linije, zbog čega se i nalaze na samom vrhu piramide namirnica koje su najrizičnije za pojavu gojaznosti. Njihovo uno��enje u organizam strogo ograničite.