Egzotični kokos spajamo sa slatkim i svježim voćem. Savršena kombinacija za lagani ljetni desert. Sve što vam je potrebno su ukusni dmBio sastojci i užitak je zagarantovan. Isprobajte što prije!
Sastojci za 5 porcija:
• 450 ml dmBio Kokos Drink, mlijeko od kokosa
• 60 g dmBio griz od spelte
• 1 mala kašika dmBio Bourbon vanilijin šećer
• 1 mala kašika dmBio soka limun
• prstohvat soli
• 2 jaja
• 50 g dmBio kokosovog šećera
• 2 lista želatine
• 250 g svježih malina (ili voće po želji)
• svježa menta
Priprema:
1. Maline je potrebno pirirati, po želji dodati kokosovog šećera i smjesu sipati u čase za desert u visini od 1-2 cm. Sve napunjene čase staviti u zamrzivač da odstoje ca. 30 min.
2. Zagrijati mlijeko od kokosa da provri. Lagano dodavati griz i vanilijin šećer, sve kuhati na laganoj vatri dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu.
3. Razdvojite jaja. Žumanjak pomješajte s 30 g kokosovog šećera i malo limunovog soka. Sve dobro umiti dok ne dobijete pjenušavu smjesu. Ovu smjesu dodajte u griz i vodite računa da sve jako pažljivo mješate kako se struktura obje smjese ne bi pokvarila.
4. Listove želatine namočite u hladnoj vodi dok ne omekšaju. Dobro ih iscjedite i pomješajte sa već gotovom smjesom.
5. Bjelanac umutite s ostatkom šećera kao šlag, dodajte prstohvat soli i pomješajte sa ostalim sastojcima.
6. Iz zamrzivača izvadite prethodno stavljene čase s voćnim pireom. Dopunite ih umućenom smjesom od griza. Vratite u frižider da odstoje sat vremena.
7. Prije posluživanja desert ukrasite svježom mentom i voćnim bobicama po želji.