Mi vam nudimo njih 10 za koje smo sigurni da ih nećete zaboraviti sljedeći put kada odlučite da pripremite nešto ukusno.
*Ukoliko vam nedostaje jedno jaje da napravite kolač, možete ga zamijeniti sa pola čaše mlijeka ili milerama u koji je dodata kašičica sirćeta.
*Sosevi i čorbice od povrća dobiće bolji ukus ako im se na kraju kuhanja doda malo putera.
*Bijeli luk lakše ćete oljuštiti ako ga prije toga pritisnete pljosnatom stranom noža.
*Da biste provjerili da li je ulje za prženje dovoljno zagrijano, ubacite u njega mrvicu hljeba. Ako odmah počne da “cvrči” i ispliva na površinu, ulje je spremno.
*Glazura će se ravnomjernije razliti po torti ako je prethodno namažete tankim slojem marmelade.
*Meso koje pečete u komadu neće popucati ako ga prije pečenja namažete bjelancetom.
*Omlet će biti vazdušast ako umućenim jajima dodate malo hladne vode – na svaka tri jajeta po jednu kašiku.
*Šampinjoni će pri kuhanju ostati bijeli ako ih poprskate limunovim sokom.
*Kim i susam neće otpasti sa peciva ako ga prije posipanja potopite u vodu da malo nabubri.
*Da biste bili sigurni da je riba svježa, stavite je u duboku posudu sa vodom. Ako potone – svježa je. Pokvarena riba će isplivati na površinu zbog djelovanja mikroorganizama.
Izvor: svetlepote.rs