Margarin je izvorno stvoren u Americi radi debljanja purana. Kad je izazvao pomor purana, ljudi koji su uložili sav novac u istraživanja, željeli su vratiti uloženo. Tako su zbili glave kako bi smislili – šta učiniti s tim proizvodom, kako bi povratili novac? Margarin je u to doba bio bijela tvar, ni najmanje nalik na hranu, pa su mu dodali žutu boju i počeli prodavati ljudima kao zamjenu za puter. Smislili su još i dodatnu mudrost: dodali su margarinu različite ukusne tvari.
I margarin i puter imaju približno istu kalorijsku vrijednost. Ali, konzumiranje margarina može povećati srčane bolesti kod žena za 53% u odnosu na konzumiranje putera, kako to navodi najnovije istraživanje Harvard Medicala.
O puteru
Puter je nešto bogatiji zasićenim masnoćama (8 grama) u odnosu na margarin (5 grama). Jedenje maslaca povećava apsorpciju mnogih drugih hranjivih tvari iz drugih namirnica. Puter ima mnoge hranidbene prednosti, dok ih margarin ima svega nekoliko – a i to zahvaljujući tvarima koje su dodane u njega.
Puter je mnogo ukusniji od margarina i može pojačati i poboljšati okus druge hrane. Puter je dio prehrane stoljećima, dok je margarin ušao u uporabu prije nepunih 100 godina.
O margarinu
Vrlo mu je visok sadržaj masnih kiselina. Utrostručuje mogućnost od oboljenja srčanih žila. Povećava ukupan kholesterol i LDL (loši holesterol) te smanjuje HDL (dobar holesterol). Povećava peterostruko opasnost od raka. Smanjuje kakvoću majčinoga mlijeka. Smanjuje imunitet i imune reakcije organizma. Smanjuje proizvodnju inzulina.
Margarin je tek jednu molekulu udaljen od toga da bude plastika te dijeli 27 sastojaka ista kao i boje. Već i ove činjenice dovoljne su za izbjegavanje margarina, kao i svega ostalog što je hidrogenizirano (što znači da je dodan vodik, mijenjajući time molekularnu strukturu dotične tvari).
Pokušajte ovo: Kupite kutiju margarina i ostavite je otvorenu u garaži ili na nekom sjenovitom mjestu. Nakon nekoliko dana, zamijetit ćete nekoliko pojedinosti: ni jedna muha pa čak ni one dosadne sitne voćne mušice, neće ni prići margarinu; margarin se neće pokvariti ni promijeniti miris zato jer nema hranidbene vrijednosti. I ništa neće narasti na njemu: ni gljivice, ni plijesni. Čak ni oni sićušni mirkoorganizmi neće na margarinu naći podlogu na kojoj bi se udomili. Biste li rastopili svoju plastičnu posudu i namazali je na svoju krišku hljeba?
Izvor: tuzlanski.ba