Banane se mogu jesti same, ali su zbog svog finog okusa i čest sastojak u raznim kolačima i desertima!
Osim toga, banane sadrže i bjelančevine, vitamin A i fosfor. Zbog velike količine kalija, važna su namirnica u prehrani sportaša, ali i onih osoba koje imaju problema s visokim krvnim tlakom. Sadrže i bakar, mangan, cink i selen i zaista su odlične za zdravlje pa bismo ih trebali uključiti u svoju svakodnevnu prehranu. Dokazano je i da pozitivno utječu na raspoloženje, pomažu kod PMS-a, proljeva i brojnih drugih tegoba.
Banane se mogu jesti same, ali su zbog svog finog okusa i čest sastojak u raznim kolačima i desertima. Od njih se mogu praviti i palačinke, a vrlo je popularan i banana bread, odnosno kruh od banane.
Flambirane banane
Sastojci:
2 banane
ekstrakt vanilije
cimet
sirup od agave ili sladilo po želji
2 kuglice sladoleda od vanilije
Priprema:
Prereži dvije banane po dužini i kratko ih poprži na maslacu nekoliko minuta. Posipaj cimetom i ekstraktom vanilije te prelij sirupom od agave ili medom. Po želji, možeš dodati i malo ruma. Ostavi da se još kratko pirja i posluži uz sladoled od vanilije.
Banana kruh
Sastojci:
3 zrele banane
50 g maslaca
1 jaje
150 g brašna
1 kašičica praška za pecivo ili sode bikarbone
prstohvat soli
100 g šećera
2 rebra sjeckanje čokolade ili orašasti plodovi po želji
Priprema:
Zgnječi banane viljuškom pa dodaj razmućeno jaje, otopljeni maslac, brašno pomiješano s praškom za pecivo, šećer i sol. Promiješaj i dodaj komadiće čokolade. Smjesu izlij u duguljasti kalup koji si prethodno obložila papirom za pečenje. Peci na 180 stepeni oko 40 minuta.
Mousse od banane
Sastojci:
3 banane
1 grčki jogurt
50 g šećera u prahu
ekstrakt vanilije
malo soka od limuna ili naranče
Priprema:
Bananu izblendaj sa sokom od citrusa te dodaj ekstrakt vanilije. U to dodaj jogurt pomiješan sa šećerom. Sve dobro promiješaj da se smjesa sjedini. Prebaci u posudice i ostavi u hladnjaku nekoliko sati.