Tjestenina može istovremeno biti ukusan obrok, ali i obrok za dušu. Prepusti se dugoj tradiciji pripreme tjestenine i uživaj u okusima Italije!
Aglio e olio tjestenina

- 250 g tjestenine, najbolje špagete
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 chili papričica
- 6 češnjeva češnjaka
- Svježi peršin
- Biber
- Sol
Postupak:
1. Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju.
2. Češnjak očisti i sitno nasjeckaj. U duboku tavu dodaj maslinovo ulje i češnjak te ga lagano poprži. Dodaj sitno nasjeckanu chili papričicu i još malo poprži.
3. U tavu dodaj skuhanu tjesteninu, biber i sol i sve dobro promiješaj. Prije posluživanja dodaj sitno nasjeckani svježi peršin i dobro promiješaj. Uživaj!
Pesto genovese

- 50 g svježih, mladih listova bosiljka
- 2 češnja češnjaka
- 1/2 šolje ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 kašika pinjola
- 6 kašika naribanog Parmigiano Reggiano
- 2 kašika pecorino sira (romano, sardo, toscano)
- par zrna krupne morske soli
Postupak:
1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju.
2. Listove bosiljka odvoji od peteljke i operi u hladnoj vodi. Posuši papirnatim ubrusom.
3. U mužar ubaci češnjak i dobro ga usitni.
4. Na češnjak polako dodaj malo po malo bosiljka i usitni.
5. Kada dodaš sav bosiljak dodaj pinjole i usitni.
6. Na kraju u pesto dodaj sireve, pomiješaj i lagano dodaj maslinovo ulje.
7. Sve dobro promiješaj, po želji dodaj krupnu morsku sol. Umak prelij preko tjestenine i posluži odmah. Uživaj!
Tjestenina s bosiljkom, mocarelom i cherry paradajzom

- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- 250 grama cherry paradajza
- Šaka listova bosiljka
- Biber
- Sol
- Parmezan
- Mocarela
Postupak:
1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju i sačuvaj malo tekućine u kojoj se kuhala.
2. U duboku tavu dodaj maslinovo ulje i sitno nasjeckani češnjak te zatim kratko poprži.
3. U tavu dodaj oprane na polovice narezane cherry paradajze i kuhaj dok ne omekšaju, ali pazi da se ne raspadnu.
4. Na paradajz dodaj biber i sol te rukama nakidani bosiljak. Sve dobro promiješaj.
5. U tavu dodaj tjesteninu i tekućinu u kojoj se kuhala i sve dobro promiješaj. Odmah posluži i posipaj s malo ribanog parmezana i komadićima mocarele. Uživaj!