Sastojci za kolač od mrkve:
Svježi sir (najbolje kremasti) – 250 g
Mrkva – 3 velike (4 srednje) – sitno naribana
Glatko brašno – 1 šoljica (mjerica vam može biti ona od jogurta)
Jaja – 3 kom
Šećer – pola šoljice
Prašak za pecivo – 1 kašika
Prstohvat soli
Kako pripremiti kolač od mrkve?
Dobro izmiksajte sir, šećer, prstohvat soli i jaja. Dodajte sitno naribanu mrkvu, promiješajte.
U brašno umiješajte prašak za pecivo, prosijte ga i lagano dodajte smjesti uz miješanje. Gustoća tijesta trebala bi biti slična onome za palačinke. Kalup premažite uljem ili maslacem, a pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva. Vrijeme pečenja je oko 40 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe čista.
Sastojci za kolač od limuna:
Brašno – 1,5 šoljica (od jogurta)
Svježi sir (najbolje kremasti) – 250 g
Šećer –2/3 šoljice
Jaja – 3 kom
Maslac – 50 g
Limun – 1 kom (eko)
Prašak za pecivo – 1 cijeli
Kako pripremiti kolač od limuna?
Naribajte koricu limuna (izaberite eko limun), dodajte šećer, svježi sir, jaja, maslac sa sobne temperature i sok pola limuna. Pomiješajte prašak za pecivo s brašnom. Prosijano brašno s praškom lagano dodajte smjesti uz miješanje. Smjesu miješajte dok ne postane glatka. Pecite u duguljastom kalupu koji morate namastiti oko 40 minuta do sat vremena na temperaturi od 180 stupnjeva.
Sastojci za voćni kolač:
Brašno – 2 šoljice (od jogurta)
Svježi sir – 200 g
Gustin – 4 kašike
Jaja – 3 kom
Kiselo vrhnje – 150 g
Šećer – 1,5 šoljice
Prašak za pecivo – pola vrećice
Svježe trešnje (ili višnje ili borovnice ili kupine…) 1 šoljica ili 3 do 4 jabuke (može i kruške ili šljive)
1 vanilin šećer
Kako pripremiti voćni kolač?
Dobro izmiksajte maslac sa šećerom, postupno dodajući jaje po jaje. Smjesi dodajte brašno, gustin i prašak za pecivo. Zatim dodajte sir, kiselo vrhnje i vanilin šećer. Na kraju dodajte voće i lagano sve pomiješajte još jednom. Kalup (najbolje duguljasti) zamastite. Vrijeme pripreme ovog kolača je 50-60 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.