Magični brojevi
Svi smo odavno navikli vidjeti oznake cijena u trgovinama koje završava na broj 5. Takve proizvode podsvjesno i automatski percipiramo i stavljamo u niži cjenovni rang. Odavde je došlo poznatih “95 feninga”. Međutim, funkcionira li ova strategija u ugostiteljstvu jednako uspješno kao u maloprodaji? Ispada da ne. Posjetitelji u restoranu percipiraju brojeve 0 i 5 mnogo bolje. Čini se da petice najbolje privlače pažnju, a skup dugačkih brojeva teški su za percepciju, pretvarajući cijenu u neku vrstu apstrakcije.
![trikovi restorana i kafića](https://eclectic.hr/images/2019/07/07/restoran-trikovi-min.jpeg)
unsplash
Prva stranica jelovnika
Kao što praksa pokazuje, jela koja se pojavljuju na prvoj stranici jelovnika prodaju se 60% češće od onih na kraju. Nije iznenađujuće da su najskuplje delicije smještene točno na prvoj stranici. U tom slučaju, prilika za njihovu prodaju bit će mnogo veća.
![trikovi restorana i kafića](https://eclectic.hr/images/2019/07/07/restoran-trikovi-3-min.jpeg)
unsplash
Muzički izbor, kao i interijer, uzrokuju vrlo jake emocije. Utječu na vaše misli, utječu da se osjećate tužno ili da se radujete. Pravi spoj dekoracije stola, unutarnjeg uređenja i glazbenog žanra dat će željeni rezultat, stvarajući pravu atmosferu i raspoloženje gosta. Međutim, ovdje je smiješan trik. Kada od konobara zatražite da isključi muziku, mogućnost da ćete vas konobar poslušati je oko 1 naprema 10, ali uvijek kažu da je vaš zahtjev uzet u obzir. Iznenađujuće, nakon toga će vam se doista činiti da je muzika malo tiša.
![trikovi restorana i kafića](https://eclectic.hr/images/2019/07/07/restoran-trikovi-1-min.jpeg)
unsplash
Pitanje je zatvoreno
Pravilo zatvorenog pitanja uspješno se koristi ne samo od strane djelatnika ugostiteljskog posla. Funkcionira na sljedeći način: prije nego što ste imali vremena razmisliti o piću, pitaju vas: „Imamo veliki izbor vina. Volite li crveno ili bijelo vino? Suho ili slatko?” – Čak i ako ste prvotno planirali jesti bez konzumacije pića, bilo bi nezgodno odbiti. U prodaji ove vrste inicijative mogu i rade čuda.
![trikovi restorana i kafića](https://eclectic.hr/images/2019/07/07/restoran-trikovi-2-min.jpeg)
unsplash
Aperitiv