Čak i ako nikada niste bili u Japanu, vjerojatno ste vidjeli kako u japanskim crtićima ili filmovima junaci jedu okrugle kolače s tamnim punjenjem. Ovo je dorayaki, najpopularniji desert u zemlji izlazećeg sunca.
Popularnost dorayaki (japanskih) palačinki
U zadnje vrijeme interes za sve japansko znatno se povećao, uključujući japansku kuhinju. Ali ako je sushi već davno ušao u naše živote, krajnje je vrijeme da se počastimo i japanskim desertom. Pronaći dorayaki u Tuzli prilično je teško, ali u Europi i SAD-u ovaj desert već dobiva na popularnosti. Međutim, gastronomi jednoglasno uvjeravaju kako će ovog ljeta dorayaki biti najpopularniji desert. I u tome nema ništa čudno jer nježnije i prozračnije palačinki nećete naći.
Japanske palačinke se razlikuju od uobičajenih palačinki ne samo oblikom i zlatnom bojom meda, već i prozračnom teksturom.
Što su japanske dorayaki palačinke?
U čemu je tajna dorayaki palačinki?
Tajna ovih palačinki je u sastavu. Pored šećera, u receptu se nalazi i med. Iako se često dorayaki pripremaju samo s medom, bez šećera.
Za pravljenje dorayaki palačinki nisu potrebni posebni kulinarski talenti. Zato pokušajte peći palačinke kod kuće prema ovom receptu.
Sastojci za dorayaki palačinke:
2 jaja
80 g šećera
1 kašika meda
½ kašika sode
50 ml vode + 1-3 žlice
130 g brašnaZa punjenje:
150 g nutele
50 ml vrhnja za šlag
½ kašike šećera
Umutite vrhnje, dodajte šećer i nastavite tući do tvrdog vrhunca. Dodajte anko i promiješajte.
Kako pripremiti dorayaki palačinke?
Tijesto bi trebalo lako isipati iz posude, a ako je pregusto dodajte 1-3 žlice vode. Lagano namažite tavu uljem. Treba se zagrijati ravnomjerno. Ulijte tijesto tako da palačinka bude promjera oko 7 cm. Pustite tijesto da se širi samostalno.
Na sredinu palačinke stavite nadjev, a drugu palačinku premažite nadjevom.