Ja sam se danas potrudila napraviti što autentičnije lasagne, kuća mi je mirisala na Italiju a ukujćani su bili prezadovoljni.
Evo recepta i za vas.
Sastojci:
- 600 g mljevene junetine
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 300 ml umaka od rajčice
- sol, papar, 2 lista lovora
- 1/2 žličice mljevene sušene papričiceZa bešamel:
- 900 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 30 g brašna
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- sol
- 1 paket tjestenine za lasagne, ne potroši se cijeli
Priprema:
- 1. Sitno nasjeckati luk i krupno naribati mrkvu te ih popržiti na malo ulja. Dodati mljeveno meso i dinstati ga uz miješanje 2-3 minute da dobije smeđu boju.
- 2. Dodati umak i koncentrat rajčice, začine i po potrebi još juhe (vjerojatno oko 200 ml, kako ko voli) pa kuhati 20-ak minuta.
- 3. Onda bešamel: Otopiti maslac u lončiću s debljim dnom, dodati malo brašna uz stalno miješanje, pa malo mlijeka i brašna naizmjenično dok se ne potroši cijela količina. Obavezno miješati kuhinjskom “žicom” kako se ne bi napravile grudice. Kuhati nekoliko minuta da se zgusne i začiniti.
- 4. Pa najzabavniji dio: U vatrostalnu posudu kvadratnog oblika uliti malo sosa da se pokrije dno. Složiti jedan red tjestenine za lasagne, preliti ga umakom, onda bešamelom. Tako dalje slagati slojeve – maksimalno pet slojeva – i završiti samo sosom.
- 5. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° (prema uputama proizvođača tjestenine, obično oko 20 minuta. )
Posluživanje:
Poslužiti uz mnoooogo ribanog parmezana i uz čašu dobro ohlađenog bijelog vina.
Poslužiti uz mnoooogo ribanog parmezana i uz čašu dobro ohlađenog bijelog vina.