Zova je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivan miris i aromu pospremimo i za naredne mjesece. Sirup od zove jedna je od najpopularnijih varijanta konzumacije cvijeta zove, a kako biste ovaj fini napitak dodatno obogatili okusom donosimo vam recept za sirup od bazge s žarom.
Zovini se cvjetovi beru za sunčana vremena i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite onečišćeni grm ove mirisne i ljekovite majske ljepotice.
Mnogima je najdraži domaći majkin/bakin recept za sirup od zove, no možete isprobati i sirup od zove obogaćen žarom. Recept koji donosimo je mjera za otprilike 4 l sirupa zove s žarom, ukoliko želite više ili manje prilagodite omjere svojim potrebama.
A to znači da ćete na 10 cvjetova zova, odnosno stabljika žare koristiti litru vode, kilu šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih.
Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce sa čepovima za skladištenje. Što se tiče “light” varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu riskirate kasniju kvarljivost sirupa. Vrijedi spomenuti i da se žara zbog svojih svojstava naziva i proljetnom kraljicom zdravlja.
SASTOJCI ZA SIRUP OD ZOVE SA ŽAROM
15 cvjetova zove
15 stabljiki žare
3 l vode
4 dkg limunske kiseline
2 limuna i 1 grejp (ili 1 limun i 2 grejpa želite li više gorkasti okus sirupa, poput tonika)
3 kg šećera
PRIPREMA SOKA OD ZOVE SA ŽAROM
1. Potopite cvjetove zove i žaru u vodi s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom te iscijeđenim grejpom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
2. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.