Kada je u augustu 2018. godine postala dekanesa ovog prestižnog njujorškog fakulteta, Jelena Kovačević rođena Beograđanka i kćerka čuvenog Živorada Kovačevića akademika, ambasadora Jugoslavije u SAD i bivšeg gradonačelnika Beograda upisala se u historiju ovog fakulteta kao prva žena koja je došla na čelo ove institucije osnovane još sredinom 19.vijeka, piše Startit.
Ovaj profesionalni uspjeh praćen je čak i interesovanjem za njen privatni život, pa je nedavno New York Times posvetio cijeli tekst njoj i njenim privatnim i poslovnim navikama.
Jelena je svoje obrazovanje započela u Srbiji u kojoj je završila Matematičku gimnaziju i nakon petogodišnjih studija na beogradskom ETF-u odlazi u Ameriku gdje nastavlja postdiplomske studije.
Doktorsku disertaciju odbranila je na Univerzitetu Kolumbija na kom dobija zvanje doktora elektrotehničkih nauka.
Svoju karijeru započela je u Bell Labs u Mari Hilu u Njujorku, a nakon toga, počinje svoju profesorsku karijeru kao vanredna profesorka na Kolumbiji, kasnije kao  profesorka u oblasti biomedicinskog inženjeringa i šefica odsjeka za elektrotehniku ​​i računarstvo na Univerzitetu Carnegie Mellon na kom je radila čak 15 godina.
Oblast istraživanja kojom se Jelena bavi već 30 godina obuhvata obradu signala, biomedicinski inženjering i data science, a autor je i nekoliko knjiga među kojima su najpoznatije “Kodiranje podopsega zasnovano na wavelet transformaciji” (Wavelets and Subband Coding) i “Osnove obrade signala” (Foundations of Signal Processing).
Tehnički fakultet Tandon Univerziteta u Njujorku (NYU’s Tandon School of Engineering) kojim Jelena rukovodi već skoro godinu dana drugi je najstariji privatni fakultet u oblasti tehničkih nauka, koji su u njegovoj historiji dugoj više od 160 godina pohađali neki od najistaknuijih ljudi u ovoj oblasti i dobitnici najprestižnijih nagrada u domenu tehničkih nauka.

Komentari

Komentari