Ona je rođena u Sarajevu, odrasla u Beogradu, a obrazovala se u Americi i Velikoj Britaniji. Diplomirala je političke nauke i međunarodne odnose, magistrirala ljudska prava i demokratiju. Bila je najbolja debatantica na svijetu u Karl Popperovom debatnom formatu, članica američkog državnog debatnog tima, najbolja govornica na međunarodnim debatnim takmičenjima.

Upravo ona daje značajan doprinos nizu inicijativa koje se tiču rodne ravnopravnosti, zaštite prava porodilja, te osiguranja jednakog pristupa obrazovanju i poboljšanju kvalitete obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući njoj, amandman o naknadama za porodilje dobija svoj epilog, jer je krenula lavina komentara nakon suzdržanosti pojedinih žena u Parlamentu. Gošća ovosedmične emisije “Super žena preko radio antena” sa Amrom Avdić je jedna od najistaknutijih političarki našeg vremena, Sabina Ćudić.

Prenosimo vam mali dio intervjua.

Iako u ranijim medijskim istupima nikad nije iskazivala želju za političkim angažmanom, ipak se odlučila da uzme stvari u svoje ruke.

“Ja zaista nisam planirala i vjerovatno bi neko mogao pronaći moje izjave od prije 10 godina na pitanja da li bih se ikada politički angažovala. Ali mislim da postoji veća odgovornost za društveni angažman u društvima koja su neupitno neuređena. Često se pitam, da sam recimo rođena u Švedskoj, da li bih se bavila politikom, da li bih u takvom društvu osjećala potrebu za društvenim angažmanom. Koliko god to zvučalo licemjerno, jer sam odabrala ovaj poziv i mislim da je licemjerno žaliti se na ono što ste sami odabrali. Ali ovo jeste jako stresan poziv. Moj nedostatak glasa nije samo od prehlade, nego od stresa, sjednica prošle sedmice, intervjua, nekoliko puta sam bila u hitnoj pomoći zbog nemogućnosti da dišem…”

Nakon višegodišnje borbe da porodilje dobiju svoje naknade, njen amandman je naišao na suzdržanost, ni manje, ni više nego žena u Parlamentu.

“Mislim da ljudi, i da je to jedini način da preživimo svoje poslove, da otupimo na sve to to naš posao jeste. Kada to postane rutina i svakodnevnica, mislim da je najveći izazov zadržati dijete u sebi. Šta to znači? Znate kad vam dijete postavlja neka naizgled banalna pitanja, a zapravo suštinska pitanja. Kako odgovoriti na tako krupna i važna pitanja, a koje oni nonšalantno postavljaju. Tako i kad je u pitanju odbijanje amandmana, ljudi koji su u politici kažu, Vlada odbila amandman opziciji, pa šta, može im se. A ustvari kako zadržati ono čuđenje, da kažemo, stanite, tu se radio o 20 hiljada porodilja u FBiH, hoćemo li sistemski riješiti to pitanje, to su životne odluke ih porodica, to je pitanje da li će imati drugo ili treće dijete. Čini mi se das u mnoge kolege u Parlamentima izgubile doticaj sa svojim poslom i onim što taj posao jeste.”

Donosimo vam treću epizodu emisije “Super žena preko radio antena”.

Slušajte nas na frekvencijama Radio Kameleona i pratite nas putem našeg YOUTUBE kanala: KAMELEON MM   

Frekvencije: -102,7 MHz -95,9 MHz -95,6 MHz -98,3 MHz -91,5 MHz

Live stream link:  https://zenski.ba/kameleon/pop.html

Komentari

Komentari