Kako bi zimski ugođaj bio autentičan, na jelovnik dodajte gingerbread tortu. Ova mirisna i ukusna slastica drugo je ime za blagdane diljem svijeta. U zapadnu Europu ju je donio armenski svećenik još u 8. st. i polako je iz generacije u generaciju osvajala svijet. Decentna biskvitna torta, karta je na koju možete zaigrati kada želite impresionirati svoje goste i zadovoljiti vlastitu potrebu za slatkim.
Osim što je posebno primamljiva zbog svoje jednostavnosti, a u isto vrijeme bogatog okusa i mirisa, ona je i vizualno vrlo atraktivna.
Savršeno će je upotpuniti Ginger kolačići koje je zabavno izrađivati i osloboditi vlastitu kreativnost uz božićne čovječuljke i kućice sa snježnim krovovima. Gingerbread torti oni su efektan dodatak uz koji će vaše blagdanske fotografije biti besprijekorne.
Ako vas pripremanje hrane opušta, ovo je idealno vrijeme da posegnete za kuhinjskim priborom i pripremite vlastitu verziju gingerbread torte. Gingerbread tortu moguće je pripremiti u raznim varijantama. Posebno su zanimljive čokoladne gingerbread torte, gingerbread torte s preljevom od sljezovih kolačića, gingerbread torte s bundevama, gingerbread torte s karamelom, gingerbread torte s alkoholnim kremama…
Različite varijante ove torte zasladit će vaše blagdane, stoga izaberite izdanje koje najviše odgovara vašem senzibilitetu, ambijentu i ukusu. U nastavku donosimo recept za klasično izdanje gingerbread torte koja prija svim ukusima.
RECEPT
Sastojci:
- 1/2 šoljica šećera
- 1/2 šoljica maslaca
- 1 jaje
- 2 1/2 šoljica glatkog brašna
- 1 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajnu kašika cimeta
- 1 kašika đumbira
- 1/2 kašike soli
- 1 šoljica vruće vode
- slatko vrhnje
Za umak od vrhnja vanilije:
- 1 šoljica granuliranog šećera
- 1/2 šolje maslaca
- 1 šolja šlag kreme
- 2 kašike ekstrakta vanilije
Upute za pripremu:
Prethodno zagrijte rernu na 250 stepeni. Premažite tepsiju s malo ulja. U posudi miješajte šećer i maslac dok ne dobijete glatku i laganu kremu. Dodajte jaja i dobro miješajte električnom mješalicom. U drugoj posudi miješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir i sol. Potom pomiješajte obje smjese i ulijte u nju vruću vodu. Pecite na 200 stepeni 40 – ak minuta.
Poslužite toplo, na vrhu svježe rezane banane, šlagom i umakom od vanilije.