Duško Supić, poznatiji kao deda Dule je Mostarac sa adresom u Novom sadu, a šampion je u pravljenju kreativnih a u isto vrijeme i ukusnih jela. Sve je počelo kada je njegov stariji unuk Marko, kao i sva djeca, odbijao da jede meso a i povrće je birao.

“Da bih motivisao unuke Marka i Ognjena odlučio sam da im jela predstavim i približim njihovim godinama. Tako su nastale krem čorbice od raznog povrća koje inače ne bi jeli – brokoli, karfiol, keleraba, tikvice, bundeva, crni i bijeli luk, spanać”, ispričao nam je deda Dule.

 

On je svaki dan osmišljavao nova imena za jela.
“Jedan dan na meniju bude “Marsovska čorbica”, nazvana je tako zbog zelenog povrća u njoj. Drugi dan je “Zmajeva čorbica” koja je narandžasta i pravi se od bundeve, treći dan je ljubičasta od cvekle. I tako, svaki dan imamo nešto drugo što će ih privući da jedu”, kaže naš sagovornik.

Kaže da dekoraciju najčešće pravi od ostataka hrane (kora od patlidžana, tikvice, narandže) a napominje i da je uglavnom sve jestivo.
Inspiraciju nalazi svugdje.
“Ljubitelj sam raznih kulinarskih show-ova, nekada tražim na internetu, nekada djeca sama predlože. Sada sami predlažu i kažu “Deda ajde mogao si da nam napraviš ovo i ono”. Ali, glavni sastojak svih jela je Ljubav. Ljubav prema djeci, mojim unucima, i hrani. Za nekoga koga voliš ništa nije teško učiniti i napraviti” kaže nam super deda.

Njegova kćerka Olja mu je napravila i instagram profil, na kojem možete svaki dan pratiti šta se to sprema u njegovoj kuhinji. Nadamo se da će ovaj super deda uspjeti da motiviše i ostale u pravljenju kreativnih, zdravih i ukusnih obroka.

Piše: Lejla Feukić

Komentari

Komentari