Oborenog pogleda i blagog uzdaha, da vi to ne primijetite, ukućani uzimaju prvi zalogaj ručka istog ukusa i mirisa. Nije ta hrana loša, niti su oni nezahvalni, već je samo malo…dosadno. Isto jelo po ko zna koji put. Srećom, ovo se može ispraviti, i to na jednostavan način: mala izmjena u receptu zaista pravi novo jelo!
Svakodnevno kuhanje nerijetko čini da ono postane rutina, da jela koja smo jednom naučili da spremamo postanu „amin” i da mislimo kako nema potrebe išta da se menja. Međutim, dođe ponekad momenat kada shvatimo da nam zaista treba neki novi ukus. Da li ćete dodati novi sastojak ili neki od njih izbaciti, kuhati duže ili kraće, promijeniti tehniku spremanja – zavisi od vašeg ukusa. Mi vam preporučujemo dva zanimljiva recepta čije klasike dobro poznajemo, ali u ovim verzijama dostižu „novi nivo”.
PASTA IZ JEDNOG LONCA
I dok smo navikle da na jednoj strani kuhamo tjesteninu, a sos na drugoj, ne moramo uvijek baš tako da radimo. Jedna daska za sjeckanje i ekspres lonac biće dovoljna kuhinjska oprema za izuzetno ukusan obrok.
Očistite jednu glavicu crnog luka i isjeckajte je na kockice. Oko 200g šampinjona narežite na listiće, kao i 50g pancete, a jedan češanj bijelog luka nasjeckajte što sitnije. U ekspres lonac stavite 300g tjestenine po izboru, kao i sve prethodno isječene sastojke. Dodajte litar vode, posolite i promiješajte, pa tu smjesu pokrijte i kuvajte na niskoj temperaturi. Kada tjestenina omekša, dodajte malo svježe nasjeckanog peršuna, origana ili bilo kog začina po želji, a kako biste sve to lijepo spojili, dodajte i 100g kajmaka ili sirnog namaza, i obrok je spreman!
LEMON CURD CHEESECAKE (SA KREMOM OD LIMUNA)
Ova slano-slatko-kisela poslastica sada je „unaprijeđena” zahvaljujući izmjeni u receptu. Naime, najpopularniji kolač na svijetu, toliko puta mijenjan i prilagođavan različitim ukusima, sada je dobio još pristalica, i to onih među ljubiteljima limuna.
Za podlogu, 150g maslaca rastopite i pomiješajte sa 500g mljevenih čajnih kolutića. Dno i ivice kalupa prečnika 26cm obložite prvo folijom ili papirom za pečenje, a zatim napravljenim miksom. Podlogu pecite na 250 stepeni oko 10 minuta, dok ne porumeni. Nakon što je izvadite, smanjite temperaturu rerne na 150 stepeni. Dok se peče kora, umutite 3 jaja, 2 vanilina šećera, 150g šećera, gustin i 500g sirnog namaza ili kajmak namaza. S obzirom na to da je namaz ključni element, i u ovom receptu pazite da on bude 100% prirodan, bez vještačkih boja, aditiva i konzervansa, jer od toga zavisi kvalitet i ukus cijelog čiz kejka. Ovako napravljen krem ubacite da se peče na prethodno podešenih 150 stepeni na sat. Kada prođe to vrijeme, ostavite odškrinuta vrata rerne i neka se kolač tako hladi.
Posljednji dio je krem od limuna – Lemon Curd. Umutite 2 jajeta i 300g šećera, pa u to dodajte 50ml limunovog soka (1-2 limuna). Kuhajte na umjerenoj vatri desetak minuta, dok ne postane gusto otprilike kao rjeđi puding. Kada sklonite šerpu sa vatre, ubacite 100g maslaca i miješajte dok se topi. Ovaj krem prelijte preko kolača, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, i onda ga ubacite u frižider.
Ukoliko više volite ukusnu voćnu salatu, pogledajte kako da pripremite iznenađenje za cijelu porodicu.
Ovi zanimljivi recepti sigurno će biti prijatno iznenađenje u vašem domu, ali i inspiracija za vas da postanete originalniji u kuhinji i da spremite nešto staro, a potpuno novo. Prijatno!