“Ne bih volela da moja ćerka bude u situaciji kao devojka iz tramvaja koju je napao muškarac, a ne bih volela ni da budem jedna od one tri starije žene koje su gledale šta se dešava i ništa nisu učinile da joj pomognu, pa evo ovaj tekst mi nabijte na nos ako, kad budem bila baba, uradim nešto tako, odnosno ne učinim ništa kad vidim da neko nekoga maltretira.”

Nijedna djevojčica, djevojka ili žena ne smije da doživi ono što je djevojčica koju je muškarac napao u tramvaju naočigled putnka. Ne samo da bude maltretirana, nego ni to da joj niko ne pomogne na bilo koji način. I zato je važno da se o ovom problemu priča, kao što se i priča svih ovih dana, ali je za djecu još važnije i što je i jedna jutjuberka, Lea Stanković, progovorila i otkrila da je i ona bila napadnuta i kako joj je je manijak rekao “skini se”, davio je a niko od prolaznika (a bilo ih je) nije ništa uradio da joj pomogne.

Važno je, zato što sve dok Lea, koja ima mnogo mladih pratilaca na Instagramu, nije ispričala kako se spasla manijaka jer je vrištala i kako svakog ko ne pomogne “treba da bude sramota do kraja života”, ova tema nije bila u fokusu mladih, o čemu je Nedeljnik pisao. Više su se manijakom iz tramvaja bavili uplašeni roditelji, a onda je kćerka jednog od nas iz Nedeljnika pitala “ko je taj manijak iz tramvaja” a potom ispričala ocu da je za sve saznala pošto je saslušala priču jutjuberke koja je podijelila svoje iskustvo na svom kanalu.

To otvara pitanje koliko mladi znaju o tome kako bi trebalo da se ponašaju u takvoj situaciji – a ne znaju, kao što smo vidjeli da ni odrasli ili ne znaju šta bi trebalo ili neće ništa učiniti (razlozi su za prema psiholozima za to mnogobrojni, a prije svega je u pitanju strah). I kako im treba prići, približiti i naučiti ih šta da rade u komplikovanim situacijama.

“Treba da se radi na podizanju svesti da bi trebalo reagovati kada vidite da je neko žrtva”, smatra Lea Stanković

Lea Stanković za Nedeljnik.rs kaže da je nephodno da se podigne svijest o tome da se to dešava svakodnevno, a da nema reakcije.

“To je postala naša svakodnevica. Reaguje se na manje važne stvari kao na primer šta je ko kome rekao, a ne na ovaj problem koji je veoma važan. Upravo zato sam ispričala kako sam ja bila napadnuta, kako bih skrenula pažnju na taj problem”, rekla je mlada jutjuberka.

Napominje i da ispod objave videa u kojem priča kako je bila napadnuta sa 14 godina, ima dosta komentara devojaka koje su doživjele slično što i ona, kao i djevojka iz tramvaja.

“Naravno da to nisu smele da ispričaju, jer su osećale krivicu. I ranije su mi devojčice pisale o ovom problemu jer me doživljavaju kao blisku osobu, drugaricu i poveravaju mi se. Smatraju da meni mogu to da kažu i da ću ih bolje razumeti kao vršnjakinja. Uvek sam ih savetovala da ispričaju roditeljima”, dodaje Lea.

Na pitanje da li ima utisak da djevojčice i djevojke ne znaju kako bi trebalo da reaguju u situacijama kada ih neko napadne ili seksualno uznemirava, ona kaže da je veći problem nereagovanje okoline.

“Treba da se radi na podizanju svesti da bi trebalo reagovati kada vidite da je neko žrtva”, smatra Lea Stanković.

 

Foto: Facebook Screenshoot

Foto: Facebook Screenshoot

Tekst o iskustvu Jutjuberke na sajtu Nedeljnik.rs izazvao je veliki broj komentara i raspravu o ovoj temi, a veliki broj posjeta stiže sa Instagrama, gdke su u najvećem broju mladi, što potvrđuje da je ovo tema koja ih zanima jer ih se tiče. I djevojčica napadnuta u tramvaju je njihova vršnjakinja. Još jedna stvar je jako bitna a to je kako mladima treba prići kada se radi o ovakvim temama. Ne dosadnim kampanjama, znate ono “igla u veni”, nego upravo na način kao što je to uradila Jutjuberka.

“Na žalost, retko ko uči decu kako da se ponašaju u takvim i drugim opasnim situacijama. To bi trebalo učiti u školi. Mnogi odrasli ljudi ne znaju kako se ponaša: u slučaju saobraćajne nesreće, kada se neko davi, kada neko tuče ženu, kada neko leži na zemlji bez svesti, kada se desi tuča u kafani, kada se naiđe na egzibicionostu, manijaka, džeparoša…”, stoji u jednom od komentara ispod teksta.

Iako smo ovih dana slušali savjete da bi se sa takvima trebalo obračunati na najbrutalniji način, ali i one druge koji upozoravaju da može da se na kraju “izvuče deblji kraj”, jer ne znate sa kim imate posla i na šta je napadač spreman, kao i da li možete da odgovarate pred zakonom, postoje načini da se vrlo pametno reaguje u takvim situacijama. Da se može reagovati nenasilno, govori i jedan komentar ispod teksta o Lei Stanković.

“Bravo devojko! Tako se ponašaju normalni, dovoljno normalni ljudi! Za sve postoji način! Ne morate se tući, ali možete odvratiti pažnju na način koji vam padne napamet, na primer, strasnim vriskom, urlanjem, ako ste muškarac, mislima, ako zelite smislite već nešto! Ali obavezno pomozite. Znamo svi kakva nam je država, no to nije opravdanje!”, konstatuje se u još jednom od komentara.

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!