Festival savremene žene oduševio je sve one koji su na bilo koji načim imali doticaja sa njim.

Dok puno parom spremamo drugi po redu pogledajte o čemu smo razgovarale sa našim govornicama prof. dr. Ermina Iljazović i dr. Vesnom Kesić.

Prof. dr.  Iljazović Ermina, redovna je profesorica i patologinja a od 2007. godine je  na pozicija šefice Zavoda za patologiju UKC-a Tuzla te odgovorna profesorica na predmetu Patologija/ MF Univerziteta u Tuzli od 2001. godine. Gostujuća je profesorica na Doktorskom studiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, te pozvana predavačica Evropske Onkološke škole, čije je središte u Milanu. Dio je internacionalne istraživačke grupe za pračenje i detekciju infekcije HPV i HPV udruženih tumora, sa kojima je radila na 2 velika internacionalna projekta. Objavila je značajan broj radova u internacionalnim časopisima, učestvovala kao autor poglavlja u pet knjiga, a jedan je od autora u internacionalnoj knjizi ginekološke onkologije objavljene 2017. od strane ESGO-a (Evropsko udruženje ginekološke onkologije), čiji je ujedno i član. Član je Editorial Borda „Journal of Cervical Cancer Research“.

 

Doktorica Vesna Kesić jedna je od vodećih specijalistkinja u oblasti ginekološke onkologije u Srbiji, osnivačica i prva predsjednica Udruženja za ginekološku onkologiju Srbije. Godinama je članica uprave Evropskog udruženja ginekološki kancer. Iznad svega najviše je posvećena svojim pacijentima. I sama se uvijek saživi sa njihovom borbom. Pomaganje oboljelima zapravo je njena misija jer, kako kaže, nema ničega ljepšeg i odgovornijeg nego pomoći bolesnom čovjeku.

 

Komentari

Komentari