Fenomenalna knjiga Žene BiH nastala je kao rezultat inicijative tri mlade Bosanke i Hercegovke Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić i njihovog saradničkog tima.
Knjiga sadrži biografije i ilustracije 50 bh. žena koje su kroz historiju Bosne i Hercegovine razbijale stereotipe, unaprjeđivale prava žena i zalagale se za emancipaciju.
Među tih 50 žena je i naša SUPER ŽENA koja je na Izboru za Super ženu 2017 dobila posebno priznanje koje su joj dodijelile najuspješnije žene iz BiH. Prenosimo vam u cjelosti tekst koji će o Razi stojati među koricama knjige Žene BiH.

“Razija Mujanović (1967.) je najuspješnija košarkašica u BiH, ali i na prostorima bivše Jugoslavije. Zahvaljujući sportskim titulama koje je osvojila, Razija se smatra jednom od najboljih košarkašica svijeta. U septembru 2017. godine postala je 13. žena članica Kuće slavnih Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), i nakon Mirze Delibašića – druga predstavnica BiH u njoj.

Rođena je u selu Ratkovići na sjeveru BiH u skromnoj radničkoj porodici, a odrasla je sa još tri sestre i dva brata. Košarku je počela igrati zahvaljujući svojoj neuobičajenoj visini. Nakon što se pročulo da osnovnu školu u Čeliću pohađa jako visoka djevojčica, Mihailo Miki Vuković, trener košarkaške ekipe “Jedinstvo–Aida”, došao je upoznati; a potom njenim roditeljima predložio da se Raza preseli u Tuzlu i počne baviti košarkom. Razin otac je pristao iako je u to vrijeme bilo nezamislivo da jedna djevojčica sa sela ode živjeti sama u gradu. Tako se Raza, kao četrnaestogodišnjakinja, već tada visoka 198 cm, preselila u Tuzlu i počela trenirati košarku u klubu “Jedinstvo–Aida.”

Njena visina nije bila garant sportskog uspjeha, ali Razin izvanredni talent za košarku se uskoro pokazao. Kako je Raza više napredovala kao igračica, tako je i “Jedinstvo” imalo sve bolje rezultate – ubrzo su postale prvakinje: prvo Jugoslavije 1985. godine, a onda i Evrope 1989. godine. Raza je Tuzlu napustila 1990. godine, kada se pridružila italijanskoj ekipi “Basket Puglia” iz Barija. Tokom 27 godina karijere, sa visinom od 202 cm, Raza je osvojila olimpijsko srebro, svjetsko srebro, te dva evropska srebra sa reprezentacijom Jugoslavije. Bila je i četverostruka klupska prvakinja Evrope, i četverostruka prvakinja bivše Jugoslavije. Tri puta je italijanski magazin “La Gazzetta dello Sport” proglašavo najboljom igračicom Evrope. Godine 1993., u jeku rata, sa reprezentacijom BiH osvojila je zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Montpellieru. Igrala je za timove u Španiji, Italiji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Brazilu, te se okušala i u američkoj WNBA. U BiH se vratila 2008. godine, a oproštajnu utakmicu odigrala je u martu 2009. godine u dresu “Jedinstva” u revijalnoj utakmici s reprezentacijom BiH, povodom 20. godišnjice osvajanja titule prvaka Evrope.

Zahvaljujući sjajnim sportskim uspjesima, Razija je postala košarkaška legenda. Nijedan muškarac iz BiH nije ostvario sportske uspjehe ravne njenim. Na svečanoj ceremoniji ulaska u FIBA-inu Kuću slavnih, rekla je da, dolazeći iz malog mjesta, nije mogla sanjati velike snove. No, njena priča dokazuje da uporan rad, uz talent, donosi najveće rezultate.”

Ilustracija Razinog lika, za #ŽeneBiH uradila je Milica Chvokic.

Komentari

Komentari