Na ovaj tekst sam već duže vrijeme inspirisana i pišem ga sa željom da inspiriše i vas!

Piše: Marijana Klapić (SMALL TALKS)

Unazad neko vrijeme događale su se određene situacije koje su baš jasno ukazivali na odgovore koje sam tražila,jasno i glasno pitala,a onda jednog dana ,kao grom iz vedra neba ,pojavi se odgovor.I to ne jedan nego više njih.Ništa mi drugo nije preostalo nego da naglas kažem dobro,dobro….shvatila sam poruku,ok je!

Svi mi u životu barem jednom osjetimo nedostatak podrške,naravno pod uslovom da smo prije toga jasno i decidno definisali šta to tačno za nas znači!?Imati podršku i biti podržan.

To može značiti svašta,zavisi od nas samih i naših potreba,situacije u kojoj se nalazimo,šta radimo u tom trenutku,gdje se tačno nalazimo.To vrlo često znaju da budu i neke stvari koje nisu baš opipljive,ne možemo ih dotaći,vidjeti.One znaju biti  skrivene,tako da samo pravi znalci imaju tu sposbnost da ih osjete.Da,one se često mogu samo osjetiti!

Lijepa riječ,neka pjesma,neki dodir preko ramena,stisak ruke u nama budi osjećaj ugode i saznanja da nismo sami,jer mi nikada nismo sami u onome što radimo i kuda idemo.

Meni se ipak,u jednoj situaciji, činilo da jesam!Na svom putu razvoja i promjene koja se događala, sa svim onim šta sam radila,ja sam mislila da sam sama.Ovo se ne odnosi na moje najbliže,na moju porodicu,već na područje na kojem sam radila.Za mene je to značilo da sama moram da osmišljavam,kreiram,razmišljam gdje i na koji način da sprovedem ideju u djelo.Da ona dobije tačno onakav oblik koji sam zamislila.Kada ste morali da uradite nešto za šta vam treba neko stručan,jer ipak ne mogu baš sve znati!?Stvarno sam često to znala izgovoriti,i to na glas!Čula sam ja to,čula sam ja sebe kako izgovaram te riječi ali tada još nisam znala ,da ja ipak nisam sama!

A onda jednog dana naiđem na sliku koja je kružila po društvenim mrežama,na kojoj je pisalo NAJBOLJI OSLONAC U ŽIVOTU JE ŠANK!Možete misliti kako bi to izgledalo da  jedino na što imamo u životu da se oslonimo je šank!?Kad malo razmislim,nije to tako ni loše.Barem je stabilan,čvrst i neće se izmaknuti pod težinom našeg pritiska i tereta koji nosimo!

Nedugo nakon toga,pročitam kako je jedna moja poznanica odrastala bez  najvažnije podrške koja je čovjeku potrebna a to su njeni roditelji.Odrasla je bez oba roditelja,sve svoje uspjehe,padove,ostvarane snove nije mogla dijeliti sa njima niti su oni  njene strahove i bojazni mogli barem malo ublažiti,svojim čvrstim zagrljajem kako samo roditelj zna!Za mene je to bilo strašno!Nezamislivo!U jednom trenutku pomisliš i počneš da razmišljaš šta u stvari sve imaš u odnosu na druge!Međutim,iz njene priče se moglo zaključiti da je podrška koju je trebala dolazila u raznim oblicima.

Nije lako kada podrška izostane kada je trebamo.

Nije lako kada smisliš da si sam.

Nije lako kada samo imaš šank kao nešto na šta možeš da se osloniš!

Nije lako,ALI….. ipak,

podrška nikada neće izostati.Podršak je svuda oko nas!Dolazi u raznim oblicima za koje nismo znali da postoji!Podrška dolazi u ljudima koji te okružuju,koji te pozovu da naučiš nešto novo onda kada  si se samo na par dana prije poziva, pitao kako ćeš to da savladaš!Podršak dolazi u svakom savjetu,jednoj tako jednostavnoj rečenici koja te izbaci iz cipela da se zapitaš,pa šta sam ja to dosada mislio i u šta sam ja to gledao!

I onda još jednom dobijem jasnu potvrdu da biti otvoren znači prepoznati i primjetiti sve te znakove na putu koji nam daju tako jasne odgovore.Sposobnost i odgovornost njihovog primjećivanja je na nama.Na nama je da utišamo svoj um,da se malo izmaknemo i izdignemo na nivo na kojem možemo i imamo sposobnost da ih pročitamo.

Jer ti znakovi nose jednu za nas vrlo važnu poruku,poruku iz BUDUĆNOSTI  koja glasi …..SVE JE URED!!!

(Pro)budite najbolje u Vama!

M.

 

Svidio vam se tekst?Slobodno mi pišite! Sva pitanja,prijedloge za teme o kojima bi ste željeli da čitate, sugestije,svoja lična iskustva, povratne informacije kao i upite za MASTERMIND Program (individualni coaching)  možete slati na mejl : marijanaklapic@yahoo.com ili na moj fb profil Marijana Klapic.

Svakako svratite i zavirite na moju fb page Small Talks,tamo vas čeka još korisnog i zanimljivog sadržaja!

 https://www.facebook.com/509405176125152/photos/564034783995524/

 

Komentari

Komentari