Turska, espreso, kapućino, bijela kafa ili pak jača, slabija, slađa, gorča… Kakva god bila, kafu vole sve generacije i mnogima dan ne može započeti bez ovog svjetski poznatog napitka. Danas obilježavamo Međunarodni dan kafe!

S kafom obično počinje svaki dan, a neki bez nje uopšte ne mogu. Kafa je neizostavan dio prijateljskog druženja, zavođenja, poslovnih sastanaka, pregovora.

Kafu pijemo dok radimo ili se opuštamo. Kod kuće, na poslu, u hodu, u kafiću. Volimo je na razne načine. Jača, slabija, slađa, gorča, kako god, kafu vole i stariji i mlađi!

Većina građana BiH za ispijanje ovog napitka svaki dan odvoji barem pola sata.

Biljka kafe potieče iz Etiopije, a naziv “caffa” napitak je dobio po pokrajini u kojoj su najviše pravili “čaj” od prženog zrnja. Postoje dvije glavne vrste kafe:

arabika – tradicionalna kafa

robusta – koja ima veću količinu kofeina u sjemenkama i može se uzgajati u klimatskim područjima gdje arabika ne uspijeva dobro i koristi se kao jeftinija zamjena za arabiku.

Kafa se obično ne pravi od 100% robuste, jer robusta ima gorak-kiseli okus, već se miješa s određenom količinom arabike. Danas je najveći proizvođač kafe na svijetu Brazil.

Najveći “zavisnici” o kafi su novinari. Istraživanje u Velikoj Britaniji  je pokazalo da najviše kafe, više od četiri šolje dnevno piju novinari, a potom policajci i učitelji.

Bilo kako bilo, danas odvojite makar sat vremena i popijte kafu sa vašim najmilijima.

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!