Organizatori su naveli da je parada, koja se održava pod sloganom “Reci da”, i ove godine “balans između proslave i /političkog/ protesta”, jer je u pitanju skup sa jasnim zahtjevima.

Parada je počela na beogradskom trgu Slavija, odakle su se okupljeni, među kojma je bila i premijerka Srbije Ana Brnabić, krenuli u šetnju ulicom Kralja Milana do Trga Republike, a potom do Studentskog trga, gdje je u toku koncert.

Učesnicima, kojih je bilo nešto više od 200, pridružili su se ambasador SAD u Beogradu i drugi ambasadori zapadnih zemalja, kao i ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić, te ministar za rad Zoran Đorđević, koji je rekao da će vlasti nastaviti da rade na unapređenju prava manjina, jer je Srbija otvorena zemlja.

U šetnji je učestvovao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je rekao da mu je drago što prijestonica Srbije današnjom šetnjom pokazuje da je Beograd otvoren i da poštuje toleranciju i podržava pravo na slobodu i različitost.

Jedan od organizatora Parade ponosa, Goran Miletić je rekao da ove godine izgleda da ima mjesta za LGBT zajednicu u Srbiji, te dodao da su zadovoljni jer su ulice Beograda otvorene, sa manje obezbjeđenja, a LGBT osobe imaju jasna očekivanja od Vlade.

Kao i prošle godine, grupa učesnika šetnje za pravoslavne i porodične vrijednosti vjernika okupila se prije početka današnje gej parade nedaleko od Crkve Svetog Marka u centru Beograda, želeći da pokažu svoje nezadovoljstvo, ali ih je zaustavila policija.

Učesnici protesta protiv gej parade su istakli da žele da pokažu stav da su protiv “sazblažnjavanja naroda ovom paradom srama” i da će svoj stav pokazati mirnim i pravoslavno-hrišćanskim putem.

Jedan od učesnika Jordan Milovanović je rekao da su uhapšena trojica učesnika ovog protesta, među kojima je i monah Antonije /koji je ranijom odlukom SPC raščinjen/.

Sve ulice duž trase kretanja gej parade bile su zatvorene za saobraćaj, uz policijske blokade.

Prema navodima organizatora, nevladin sektor je još 2010. godine pripremio zakon o istopolnim zajednicama, dok se Srbija 2017. Strategijom za borbu protiv diskriminacije obavezala da će okončati rad na njegovoj izradi.

Pride 2018. peti je koji se u kontinuitetu održava u Beogradu.

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!